Останимо у контакту

Политика

Економија и регионализација приоритети УРС-а

Након оснивања странке у Крагујевцу , следи Изборна Скупштина УЈЕДИЊЕНИХ РЕГИОНА СРБИЈЕ у београдском Сава центру. Скупштина је заказана за недељу 19. мај у 12 часова.  Овај догађај је заправо  је обнављање наде и успостављање перспективе Србије и има  изузетан значај у   националној  политици.

То су речи досадашњег члана председништва  и народног посланика УРС-а Саше Миленића. „ Све напредне економије функционишу у конфедералним и децентрализованим  политичким оквирима. ЕУ је најбољи пример да је децентрализација кључни подстицај демонополизацији и привредном развоју. Тако је и Србији неопходна децентралистичка политика, а да би се она и спровела  неопходна је и странка која у свом статутарном дизајну поштује принцип децентрализације! Идеју децентрализације УРС је заговарао и као покрет , али  ће сада као јединствена политичка организација компонована  од читавог низа локалних и завичајних покрета и организација,   добити  форму прилагођену ригидним оквирима окружења . Истовремено енергија  локалног подстицаја и буђења спроводиће се путем   националне политичке  организације.“

УРС је једина таква политичка организација и није случајно што је основана у Крагујевцу, јер је управо Крагујевац место наде и охрабрења у Србији. Када би реформска политика морала да покаже очигледне примере шта је постигла,   не би могла ништа сувереније и поузданије да покаже од Крагујевца, истакао је Саша Миленић. Од инфраструктуре , културе и економије , до целокупне привреде извршене су револуционарне и корените  промене. То су много крупније инвестиције и наставком реформске политике коју ће УРС водити, очекујемо да се на новим видицима трасирају и бројнији успеси на целој територији Србије, каже Миленић.

Досадашњи члан Управе УРС-а,  проф.  др Небојша Здравковић,  саопштио је  на прес конференцији да  ће у недељу 19. маја ,  УРС изабрати председника  и заменика странке и да су једини кандидати за те функције Млађан Динкић и Верољуб Стевановић. Циљеви странке остају исти , а то су: децентрализација, регионализација, департизација и јачање економије. „ Смањићемо регионалне разлике , које су тренутно највеће у Европи.  Разлике између најразвијенијих и најнеразвијенијих општина  у Србији су 1: 15. Ми желимо да се сви велики градови равномерно развијају. Пример је свакако  Крагујевац као  генератор привредне активности и узрочник суфицита у Шумадији. Доласком ФИАТА , Крагујевац је поново постао национални центар аутомобилске индустрије .“

Поред  председника и заменика странке , бираће се пет потпредседника. Кандидати су  министарка  Верица Калановић и потпредседница  Владе  Сузана Грубјешић , као и градоначелници : Лознице- Видоје Петровић,  Зајечара – Бошко Ничић  и Пирота – Владан Васић. Биће изабрано и 19 чланова председништва  странке.

Настави са читањем

Популарно