Бизнис

Национална конференција о предузетништву у Крагујевцу

Одговоре на питање зашто у привредној структури Србије још увек доминира јавни сектор, када је у питању број запослених, када се зна се да је сектор малих и средњих предузећа мотор развоја једне националне економије, покушали су да пронађу угледни професори економских наука, представници релевантних институција, пословних удружења, привредници из Шумадије као учесници прве националне конференције “Како подстаћи предузетништво у Србији“ која је на иницијативу Друштва економиста Крагујевца одржана у хотелу “Ženeva Lux“.

Учесници конференције били су господин Аксел Дитман, амбасадор Немачке у Србији, проф.др Павле Петровић, председник Фискалног савета Србије, Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, Горан Радивојевић, стручни сарадник Европске банке за обнову и развој за МСП, градоначелник Крагујевца, Радомир Николић са сарадницима, представници Шумадијског управног округа, Регионалне привредне коморе, Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља, професори Економског факултета, привредници из Шумадије, представници банкарског сектора, осигурања и др.

Мислим да су ствари почеле да се мењају. Сама чињеница да имамо више основаних него угашених предузећа, да тај тренд расте, сама по себи говори много. Али оно што је важно је да морамо даље да радимо на пословном амбијенту, да људима буде једноставније да оснивају предузећа, и да своје обавезе могу на једноставан начин да измирују. Ми као Привредна комора Србије већ имамо сервис за помоћ предузетницима, јединствен Бизнис инфо центар. Не радимо само на томе да информишемо људе где и под којим условима могу да улажу него са њима разрађујемо и бизнис планове, дакле пружамо им комплетно саветовање од саме пословне идеје, почетка пословања и праћења пословања – каже Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

Амбасадор Немачке у Србији, Аксел Дитман истакао је да ова земља има веома живу и динамичну економску размену са Србијом. Томе у прилог иде и чињеница да у Србији тренутно послује преко 350 немачких компанија које су отвориле преко 35 000 радних места и уложиле 1,8 милијарди евра од 2000. године. Више од 90% немачких компанија задовољне су својим пословањем у Србији и поново би уложиле у посао у Србији.

Оно на чему радимо заједно са Владом Републике Србије је да повећамо број немачких инвестиција у Србији. За то је потребно радити у три области а то су наставак привредних реформи, побољшање оквирних услова за индивидуалне инвеститоре, и унапређење дуалног стручног образовања и да пружимо подршку малим и средњим предузећима преко наших организација као што су GIZ, KFW и др. Данас сам у Крагујевцу посетио две немачке компаније које овде успешно послују, “Вакер Нојсон“ и “Мегле“, и добар пример у овом граду је сарадња која постоји између фирме “Вакер Нојсон“ и Политехничке школе која образује младе браваре и вариоце који могу да обаве стручну праксу или да касније нађу запослење у овој фирми – каже амбасадор Аксел Дитман.

Градоначелник Крагујевца, Радомир Николић истакао је брига о побољшању привредног амбијента који директно утиче на пораст запошљавања, квалитет живота људи, једна од три основне функције локалне самоуправе.

Наш проблем у Крагујевцу је то што смо се ми навикли на стару радну интензивну индустрију, некада су фабрике биле са великим бројем запослених на малом простору, сада модернизација процеса чини да те индустрије запошљавају мали број људи. Није препознат на време овакав тренд у индустрији, интензивно се радило на томе да се подигну стари, посрнули гиганти, и Крагујевац није спремио инфраструктуру а то је можда и једино, што Крагујевац и било која локална самоуправа могу да пруже потенцијалним инвеститорима. Ја данас нисам дошао да причам шта би требало да се ради, дошао сам да чујем од вас шта то локална самоуправа може још да уради како би се побољшао привредни амбијент и како би се наши Крагујевчани запослили – истакао је Николић.

Популарно

Exit mobile version