Политика

Крагујевац на III Међународном патриотском форуму у Ростову-на-Дону

Фото: крагујевац.рс

У Ростову-на-Дону у организацији Ростовског регионалног патриотског јавног покрета „Путеви славе – наша историја“одржава се III Међународни патриотски форум „Миротворство генерација у историјском памћењу руске државе“. У име града Крагујевца на форуму је говорио Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града.

Велико ми је задовољство што данас могу да се обратим на Форуму и поздравим вас у име градоначелника града Крагујевца Николе Дашића. Српски и руски народ везује пријатељство још од 12. века али оно што ми Крагујевчани увек истичемо јесте да је након ослобађања Србије од Турске, до успостављања дипломатских односа између наше две земље, дошло баш у Крагујевцу, 23. фебрура 1838. године, када је тадашњи владар Србије Кнез Милош Обреновић примио у своју резиденцију првог руског конзула Герасима Васиљевича Вашченка, рекао је у Петрашиновић у свом обраћању. Он је истакао да је кроз историју Србија увек била окренута ка Русији и подсетио на речи председника Вучића из 2017. године да ми „Русију видимо као једног од наших кључних партнера у будућности, а не само у прошлости са њеним великанима као што су Достојевски, Јесенин и Пушкин, које би вам споменуо сваки Американац, већ видимо Русију као нашег партнера на политичком, економском и сваком другом пољу“.

Крагујевац је данас град са великим индустријским зонама, најбољим Универизитетом у Србији, великим бројем средњих школа. Град богате културно-историјске прошлости у чији је ДНК уткан и део руског генетског кода јер велике заслуге за ослобађање Крагујевца у Другом светском рату припадају војницима херојске црвене армије, закључио је Петрашиновић.

Форум се од 2019. године одржава уз подршку Министарства спољних послова, Россотрудничества, Московског дома сународника, Владе Ростовске области, Команде Јужног војног округа, Комитета за омладинску политику Ростовске области, Управе града Ростов-на-Дону и окупља учеснике из великог броја земаља света.

Ове године Форум се одржава од 23. до 26. новембра и сто учесника је присуствовало а више од 400 из преко 50 земаља учествовало путем интернет платформе.

На трећем Међународном патриотском форуму „Миротворство генерација у историјском памћењу руске државе“ говорили су Захарова Марина Владимировна, директока Одељења за информисање и штампу Министарства иностраних послова Руске Федерације, Примаков Евгениј Александрович , шеф Федералне агенције за Заједницу независних држава, за односе са сународницима који живе у иностранству и међународну хуманитарну сарадњу (Россотрудничество), Устинов Владимир Васиљевич – опуномоћени представник Председника Руске Федерације у Јужном федералном округу И Гурба Владимир Николајевич, заменик
опуномоћеног представника председника Руске Федерације у Јужном федералном округу и друге званице.

Популарно

Exit mobile version