Останимо у контакту

Вести

Историјски моменат за Крагујевац – стигли први котлови у Енергетику

Фото: крагујевац.рс

Испоруци два од потребних пет блок котлова на гас који су стигли данас у крагујевачку Енергетику, присуствовали су градоначелник Крагујевца Никола Дашић, председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић и директор Енергетике д.о. о др Андреја Илић. Ради се о највећим блок котловима који се производе у савременој индустријској пракси реномираног немачког
произвођача Viessmann (Висман).

Фото: крагујевац.рс

Ако гледамо са еколошког аспекта ово је историјски моменат за Крагујевац. Котлови су коначно материјализација свега онога о чему смо до сада разговарали и што је требало променити у Крагујевцу у систему даљинског грејања, истакао је градоначелник Крагујевца Никола Дашић. До краја месеца очекујемо да стигну још три котла и онда почиње њихова монтажа. Ово је последња
сезона грејања на угаљ у Крагујевцу током које је ваздух веома загађен, поручио је градоначелник Дашић и истакао да је највећа захвалност Министарству заштите животне средине и Влади РС на подршци и на великој и значајној инвестицији која ће, поред квалитетнијег грејања, Крагујевчанима обезбедити чистији ваздух. Ово је, подсетио јеДашић, нешто о чему сам прво, пре нешто мало више од годину дана разговарао, са председником државе који је искористио свој утицај и обезбедио да данас завршимо са вишедеценијским проблемом у граду Крагујевцу.

Према речима директора Енергетике д.о.о Крагујевац, др Андреје Илића, котларница је конципирана и пројектована по најсавременијој технологији. На локацију је до сада пристигао велики део крупне опреме, вредности око 4 милиона евра.

Испоручени су вентилатори свежег ваздуха, измењивачи топлоте, горионици за нове котлове. За замену главног топловода ка гарду
стигло је 3,6 километара предизолованих цеви и цевних елемената. Уградња котлова почиње када пристигну свих пет на локацију.
На већ припремљени плато постаља се дизалица носивости 500 тона, скида се део крова на фабрици и котлови се постављају на носећу челичну конструкцију. Након постављања котлова на лежишта следи њихова монтажа, опремање и формирање свих цевних елемената, каже директор Илић. Пре почетка нове грејне сезоне биће извршене све потребне пробе а када временски услови буду погодини доказују се параметри. За Крагујевчане ово је решење вишедеценијског проблема јер топлана више неће загађивати ваздух, а с друге стране добиће савремено, поузданије, сигурније и квалитетније даљинско грејање.

Модернизован систем даљинског грејања на гас, вишеструко ће смањити загађење животне средине али и санацију пепелишта на коме је до сада годинама депоновано око 45 хиљада тона пепела и шљаке.

Настави са читањем

Популарно