Останимо у контакту

Технологија

Нове еУслуге за привреду и грађане Крагујевца

Фото: крагујевац.рс

Крагујевац је једна од првих локалних самоуправа чије су се четири нове еУслуге нашле на порталу еУправе. Захваљујући подршци Владе Швајцарске кроз програм Swiss PRO и у сарадњи са Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу, грађани Крагујевца сада могу да користе нове електронске услуге.

Грађанима Крагујевца и привреди можемо да понудимо четири нове услуге – издавање информација о локацији, накнада зараде за време породиљског одсуства, примедба на одлуку о изради планског документа у току раног јавног увида и примедба на нацрт планског документа у току јавног увида, рекла је Сања Туцаковић чланица Градског већа за локалну самоуправу.

Поред тих услуга, независно од програма Swiss PRO грађанима можемо да понудимо пријављивање свих проблема на територији града уз помоћ апликације еКГрађанин, која може бесплатно да се преузме на Google Play-у.

Грађани могу да изберу категорију, фотографишу проблем и пријаву доставе надлежној управи. Достављањем захтева путем еУправе штедимо време и новац, како грађанима и привреди, тако и локалној самоуправи. Смањује се могућност корупције, повећава се учешће грађана у планирању развоја града, а такође веома је важно што избацивањем папира из употребе штедимо наше шуме и чувамо наше благо.

Када је реч о коришћењу електронских услуга, веома смо задовољни. Око 80 посто привредника и предузетника користи еУслуге, али што се тиче грађана још увек их не користе у довољној мери, истакла је Сања Туцаковић и позвала грађане Крагујевца да своја права остварују путем електронске услуге. Потребно је само да отворе електронско сандуче на порталу еУправе и све захтеве које имају према граду поднесу путем еУправе а решење ће им стићи у електронско сандуче. Коришћењем ове услуге и грађанима и
Градској управи у сваком тренутку је доступан статус послатих електронских решења и документа.

Иначе, грађани за сада највише користе услуге еВртића, приступају изводима из матичне књиге рођених, умрлих и венчаних, захтевима за држављанство и пореским пријавама.

Унапређењем ефикасности рада локалне самоуправе грађанима је омогућено да брзо и лако, без чекања у редовима и додатних трошкова приступе јавним услугама које су у надлежности локалне самоуправе и остваре одређена права.

Настави са читањем

Популарно