Останимо у контакту

Политика

Томислав Николић званично председник Србије

Новоизабрани председник Србије Томислав Николић положио је заклетву, чиме је отпочео његов петогодишњи мандат на месту председника Србије. Николић је заклетву положио на првој посебној седници Народне скупштине, а на полагање заклетве је дошао у пратњи породице. Полагању заклетве присуствовали су и представници дипломатског кора, верских заједница, највиши државни функционери, бивши председник Борис Тадић и остали противкандидати у трци за место шефа државе.

Текст заклетве гласи: «Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине териоторије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности».

>

>
Након полагања заклетве, интонирана је државна химна Србије »Боже правде».
По преузимању дужности, председник Републике Томислав Николић захвалио је грађанима Србије који су га изабрали и поручио да жели другачију Србију, уједињену у борби за бољи живот, ослобођену од страха од сутрашњице и као равноправног члана Европске уније, али која се никада неће одрећи суверенитета над Косовом и Метохијом.

Желим другачију Србију, коначно уједињену у борби за бољи живот. Србију у којој ће се деца радовати сваком новом дану, поносна што имају прилику да се такмиче са вршњацима у свету.

Желим Србију ослобођену страха од сутрашњице, кућу која има двоја врата, на истоку и западу.

Желим Србију која ће да буде равноправан члан Европске уније и која се никада неће одрећи свог суверенитета и територијалног интегритета, свог Косова и Метохије.

Искрено желим да успемо и остваримо жеље грађана које сам вам изнео. Ако се будете борили за људе, да покренете Србију и омогућите бољи живот, ја ћу да вам помажем снагом коју ми дају Устав и начин на који сам изабран.

Председник Републике рекао је народним посланицима да ће им помагати у раду на начин који му даје Устав Србије и уколико се буду борили за грађане и њихов бољи живот. Нагласио је да неће престати да се бори против неправде, корупције и криминала, монопола и владавине политичке елите све док Србија не постане правна и демократска држава.


Народни посланик Захарије Трнавчевић који је председавао седницом честитао је, у своје и у име народних посланика, председнику Томиславу Николићу на избору за председника Србије и пожелео му успех на новој дужности.

Свечаној седници присуствовали су ранији председници Републике, председник, потпредседници и чланови Владе, гувернер Народне банке Србије, председник и чланови Републичке изборне комисије, председник Српске академије наука и уметности, начелник Генералштаба Војске Србије, директор полиције и директори Безбедносно-информативне агенције, Војно-безбедносне и Војно-обавештајне агенције, као и Заштитник грађана, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Повереник за заштиту равноправности и председници Државне ревизорске институције, Агенције за борбу против корупције и Савета Републичке радиодифузне агенције. Скупу су присуствовали и представници цркава и верских заједница у Србији, ректори универзитета и шефови дипломатских и међународних мисија у Србији.

Настави са читањем

Популарно