Останимо у контакту

Вести

Крагујевац ускоро добија концертну дворану

Град Крагујевац ће, захваљујући средствима из буџета града, ускоро добити концертну дворану. За ту намену биће преуређена сала бископа “Пионир“ који је пре десетак година, као и већина биоскопа широм земље, изгубио трку са временом и конкуренцијом. Тај изузетно леп простор у самом центру града, подигнут 1965. године и који је познат као најакустичнија сала у некадашњој Југославији није заборављен и сада ће поново бити стављен у функцију.

У некадашњем биоскопу “Пионир“ градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић и члан Градског већа за инвестиције и развој градских ресурса Небојша Васиљевић саопштили су данас представницима медија какви су планови локалне самоуправе у реализацији тог пројекта.

Према речима Небојше Васиљевића стекли су се услови да у овој години одрадимо капиталан објекат у области културе. Намера је да ову салу претворимо у концертну дворану која ће бити додељена на коришћење Музичком центру чији је оснивач град. Уместо 648 места, након проширења бине и прилагођавања новим потребама и стандардима сала ће имати 400 до 420 места. На бини ће моћи да се смести симфонијски оркестар са највише 80 чланова, а постоји и могућност организовања и позоришних представа које не изискују велику сценографију.

Радови ће како је планирано бити започети у јуну, а поред реконструкције сале, биће уређен хол, гардероба, грејање, вентилација. Уколико све буде текло по плану свечано отварање можемо очекивати крајем октобра или почетком новембра.

Имајући у виду развој града и чињеницу да се концерти организују у сали Прве гимназије, да Крагујевац има Филолошко – уметнички факултет и да је музичка јавност овај пројекат прогласила приоритетом, у буџету града је опредељно 50 милиона динара за реализацију тог пројекта.

[quote style=“1″]Проценили смо, рекао је Верољуб Стевановић градоначелник Крагујевца да је то најважнија инвестиција у области културе, јер ће град који је у овом тренутку по економској снази трећи у Србији много добити. Размишљали смо о томе и прошле године приликом пројекције буџета за ову годину, а сада је дошао тренутак да започнемо реализацију тог пројекта који ће Крагујевац сврстати у европски и урбани центар[/quote]

Настави са читањем

Популарно