Останимо у контакту

Култура

Новинари у обиласку Археолошког парка Виминацијум

Поводом манифестација које ће се у оквиру Државног програма обележавања 1700 година од доношења Миланског едикта одржати 18. маја у Виминацијуму, представници медија посетили су овај Археолошки парк.

У оквиру посете, новинари су имали прилику да виде како теку радови на обнови Римског амфитеатра, Римску вилу са атријумима и музејом, терме и домус са симболом Хиро, рађен у мозаику.

Приликом обиласка Римског амфитеатра који се реконструише као функционална верна реплика, професор доктор Миомир Кораћ, директор Археолошког налазишта Виминацијум је најавио да ће ова римска грађевина и након 18. маја  служити као простор у коме ће се изводити културне манифестације од националног и међународног значаја.

„Сваки пут када одем у Верону чини ми се да им мало завидим на очуваном римском наслеђу. Након ове реконтструкције Србија ће добити амфитеатар попут оног у Верони и тако постати значајна туристичка тачка на светској археолошкој мапи.“ Рекао је Кораћ.

Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја Србије, говорила је о предстојећој изложби која ће се одржати у Римској вили у Виминацијуму и напоменула да ће поставка бити отворена за јавност до 18. јуна, након чега се сели у Београд од 2. јула до 9. септембра, а од 19. септембра у галерију компаније Филип Морис, у Нишу.

У Виминацијуму ће се 18. маја одржати свечано отварање изложбе Народног музеја Србије „Констатнтин Велики и Милански едикт 313. – Рађање хришћанства у римским провинцијама на тлу Србије“као и извођење опере „Аида“ у интерпретацији ансамбла Народног позоришта у Београду.

 

.

Настави са читањем

Популарно