Останимо у контакту

Политика

Стевановић: Реално стање у Енергетици

Није тачно да министарство енергетике, развоја и заштите животне средине није подржало нов начин обрачуна за утрошену топлотну енергију – рекао је градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић на конференцији за новинаре коју је са чланом Градског већа Небојшом Васиљевићем организовао како би демантовао пласиране информације о пословању “Енергетике“ које наносе штету не само том колективу него и локалној самоуправи.

Имајући у виду да током изборне кампање можете да чујете све и свашта, неистините и подметнуте приче, имам обавезу да ради објективног информисања јавности реагујем као први човек овог града, јер су информације које је пласирала министар енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић приликом посете Крагујевцу изазвале узнемирење јавности. Не могу да верујем да тако наступа министар, који злоупотребљава и простор и време и користи непримерен начин да дезинформише јавност.

Стевановић је представницима медија показао писмо које је 25. септембра прошле године упутила министар Зорана Михајловић и у којем тражи да због потписаног трилатералног уговора са Републиком Србијом и немачком развојном банком – KfW имамо обавезу да почнемо са применом наплате по калолиметру у наступајућој грејној сезони 2013/2014. године. Истовремено, тражила је од нас да до 5. октобра обавестимо министарство – да ли смо за то спремни, а пре два дана изјављује да министарство није подржало нов начин обрачуна. Иако министар сматра да је “Енергетика“ предузеће које се налази у ингеренцији локалне самоуправе, морам да кажем да је то државно предузеће у реструктурирању, у којем не ради како каже Зорана Михајловић 704 него 517 радника.

Истовремено, министар Зорана Михајловић изразила је забринутост због, како је речено, високих рачуна за грејање који су директно погодили грађане, па ће тражити да се преиспитају обрачуни али и начин пословања “Енегретике“.

Обавештам министра, а јавност подсећам, да су грађани од јанура месеца добијали паралелне обрачуне и да је због утврђених нелогичности односно велике разлике у цени, Градско веће донело одлуку да се грејање плаћа по старом систему, а да у међувремену заједничка комисија утврди пропусте и отклони грешке.

Не стоји ни тврдња министра Зоране Михајловић да град и комунална предузећа дугују Електропривреди Србије и да се ништа не плаћа. Попут осталих градова и ми смо склопили уговор о репрограму 115 милиона динара, 20 милиона дугује локална самоуправа, а 80 милиона динара локалној самоуправи дугује ЕПС. Ако већ говоримо о одговорности, на коју позива министар Зорана Михајловић, питао се Стевановић, зашто министар није понудио оставку када су грађани у јануару добили милионске рачуне за струју.

Настави са читањем

Популарно