Останимо у контакту

Вести

Помоћ Јужноморавске регије Шумадији

У Крагујевац су данас стигли стручњаци и возила са медицинском опремом и опремом за санацију терена од последица поплава из Јужноморавске регије Чешке Републике, који ће у складу са потребама наредних десет дана пружати помоћ становништву на подручју Шумадије.

Екипа од пет техничара радиће на дезинфекцији воде у бунарима, пословних и стамбених објеката, а четири лекара радиће на пружању медицинке помоћи хитним случајевима и хроничним болесницима. Како је рекао Станислав Хрдличка, шеф службе за ванредне ситуације Јужноморавске регије, који руководи овим тимом, до сада смо учествовали у санацији терена после пет великих поплава у Чешкој и нашим доласком желели смо да помогнемо колегама у Крагујевцу и другим општинама.

Медицинско особље у  комплетно опремљеном возилу хитне помоћи пружа помоћ директно угроженом становништву али и хрноничним болесницима који због последица поплава нису у могућности да дођу до здравствених установа. Специјалистичка теренска возила имају генератор, комуникационе везе, камере за скенирање подземних вода а један њихов део намењен је за потребе чешких мобилних екипа.

По одлуци Владе града Брна, лекари и техничари из Јужноморавске регије пошли су синоћ, а данас су их дочекали помоћник градоначелника за регионалну и међурегионалну сарадњу Слађан Радовановић, представници Штаба за ванредне ситуације и директори Института за јавно здравље и Хитне помоћи у Крагујевцу.

Оценивши ситуацију у Републици Србији и катастрофу која нас је задесила, наши пријатељи из Јужноморавске регије су без нашег позива одлучили да упуте ургентну помоћ Шумадији и граду Крагујевцу, како би нам помогли у санирању последице од поплава, рекао је Слађан Радовановић.

Они ће наредних дана пружати помоћ становништву општинама Рача, Лапово, Баточина, Топола, Аранђеловац, Кнић и Крагујевац а по процени Штабова за ванредне ситуације. На основу исказаних потреба, већ данас стручњаци Јужноморавске регије са својом опремом одлазе у општину Топола, одлучено је на седници Штаба за ванредне ситуације у Крагујевцу.

Настави са читањем

Популарно