Останимо у контакту

Хроника

Седморо погинулих у паду војног хеликоптера Ми-17

У удесу транспортног хеликоптера Ми-17, који се ноћас срушио у ширем рејону београдског аеродрома „Никола Тесла“ код Сурчина, током операције трагања и спасавања, страдали су пилот мајор Омер Мехић, пилот капетан Милован Ђукарић, механичари летачи заставник Небојша Драјић и заставник Иван Миладиновић, лекар Џевад Љајић, анестетичар Мирослав Веселиновић и беба из породице Адемовић из Новог Пазара.

Тим поводом у београдском Дому Војске данас је одржана ванредна конференција за новинаре на којој су о околностима трагедије говорили начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Ранко Живак, командант 204. ваздухопловне бригаде бригадни генерал Предраг Бандић, командант 890. мешовите хеликоптерске ескадриле потпуковник Мирослав Зечевић, као и начелник Управе за односе са јавношћу капетан бојног брода Петар Бошковић.

Конференција је започела минутом ћутања и изјавама најдубљег саучешћа породицама настрадалих, који су као и небројено пута до сада, полетели да спасу још један људски живот.

Према речима генерала Диковића, који је са министром одбране Братиславом Гашићем током ноћи обишао место трагедије, реч је о великој трагедији која је задесила Војску Србије као и породице настрадалих припадника система одбране и здравствених радника новопазарског здравственог центра.

– Хиљаде живота су до сада спасили, у акцијама спасавања из поплава, пожара, снежних мећава, а, нажалост, живот бебе рођене пре пет дана, нису успели да спасу и за тај подухват су дали свој живот. Дали су свој живот, за тек рођено дете грађана наше Србије – истакао је генерал Диковић.

Према његовим речима, увиђај на месту несреће је завршен, а истражни органи су наставили даље да раде свој посао у складу са законом.

Говорећи о току догађаја, генерал Бандић је рекао да је посада дежурала у снагама за хитно реаговање у систему трагања и спасавања на аеродрому Батајница у тренутку када се доносила одлука о њиховом полетању.

– Око 19 и 30 часова, редовним путем добили смо захтев од здравствених институција да помогнемо у спасавању бебе, чије је превожење до адекватне установе је било онемогућено прекидом друмских комуникација због одрона на Ибарској магистрали. Од 19 и 30 до тренутка полетања, око 20 и 15 часова, извршено је потпуно сагледавање метеоролошке ситуације на аеродромима „Батајница“ и „Никола Тесла“, „Морава“ у Краљеву и рејону Рашке у коме се очекивало слетање. Такође, у директном контакту са здравственим радницима установљено је стање детета и ургентност самог догађаја. У контакту са посадом лично сам био уверен у њихову спремност да изврше задатак, о упознатости са метеоролошком ситуацијом и са начином извршења лета. Наређење за полетање, као и небројено пута до тада, издао сам им лично, на основу одлуке министра одбране, сагледао сам све и одлучио да могу да полете – истакао је генерал Бандић.

Лет се , према његовим речима, одвијао потпуно нормално до Рашке, где је организован прихват детета, у касарни у Рашкој, и транспорт је отпочео након једног сата од полетања.

– Лет се до Младеновца одвијао без икаквих проблема, а онда је због наглог погоршања метеоролошке ситуације, одлучено да слетање буде тамо где смо мисли да је, у датом тренутку, најпогодније – на аеродром „Никола Тесла“ где постоје сви адекватни земаљски уређаји за инструментално прилажење, као и сва средства која омогућавају тако оспособљеној посади да изврши задатак у потпуности без великог ризика и где медицинске екипе могу најлакше да приђу и што брже помогну у спасавању детета. Око 22 и 15 часова уследила су два неуспешна покушаја за слетање на аеродром „Никола Тесла“ због ограничене видљивости. У 22 и 31 часова изгубљена је свака комуникација са посадом. И од тог тренутка отпочело је трагање и спасавање самих хероја који су извршавали задатак трагања и спасавања људског живота – нагласио је генерал Бандић.

Пре полетања, потврдио је он, у потпуности су били уверени у исправност хеликоптера, одабрана је летелица која је била опремљена свим уређајима који су били исправни за извршење таквог задатка, а посада која је извршавала задатак, вишеструко је награђивана за досадашње заслуге, нагласио је генерал Бандић, била би понос сваког команданта.

Извор: Министарство одбране / mod.gov.rs

Настави са читањем

Популарно