Останимо у контакту

Вести

Одржан ”Велики школски час” у Шумарицама

У Спомен парку Шумарице, крај споменика стрељаним ђацима и професорима одржан је “Велики школски час“ у знак сећања на стрељане цивиле у Другом светском рату. Традиционалној антиратној манифестацији поред бројних гостију присуствовао је Томислав Николић председник Републике Србије, Верољуб Арсић потпредседник Народне скупштине Србије, Братислав Гашић министар одбране и Драган Поповић државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. 

У знак сећања на жртве фашизма у Крагујевцу, изведен је сценски приказ под називом “Између неба и земље“ по делу “Нишчи“ крагујевачког писца Видосава Стевановића, који је режирао Јано Чањи. Музику је компоновао Зоран Христић, а наступили су драмски уметници из Крагујевца Марија Васиљевић, Никола Ракочевић, Ђорђе Ђоковић, Драган Стокић, Давид Пилиповић, Милош Крстовић, Никола Милојевић и Миодраг Пејковић. Текст сценског приказа „Између неба и земље“, понуђен је као прозна целина, у којем се кроз осам исповедних фрагмената, преплићу и настављају продубљујући приче о индивидуалним судбинама стрељаних до општих, универзалних значења.

“У овом за Крагујевац тужном дану, драго ми је да и после толико година од трагедије, оволики број људи с пијететом долази у Шумарице а нарочито деца – рекао је Томислав Николић председник Републике. Некада је то била школска обавеза, а данас као што смо могли да видимо долазе сами. Део сам овог града, уз те догађаје сам одрастао. То сећање дуго живи у нама. У сваком случају Крагујевац има шта да памти па и кад нас не буде више. Лепо је што млади настављају традицију и негују сећање на те жртве“.

Венце крај споменика стрељаним ђацима и професорима положили су представници Прве крагујевачке гимназије, председник Николић, представници републичке скупштине и Владе Србије, градоначелник Крагујевца Радомир Николић и председник Скупштине града Милан Урошевић, амбасадори Немачке, Француске, Словачке, БиХ, Црне Горе, Кине и Палестине, као и представници амбасада Руске Федерације, Израела, Белорусије и Румуније, политичких организација, верских заједница и борачких удружења.

Традиционалном антиратном манифестацијом крај споменика стрељаним ђацима и професорима, Крагујевац је и ове године свету послао поруку мира – да се никада и нигде не понови злочин какав се догодио 21. октобра 1941. године у Крагујевцу, када су немачки окупатори у једном дану стрељали више хиљада цивила.

Иначе, Великом школском часу претходио је Молебан који је служио Његово преосвештенство епископ шумадијски Јован уз саслужење свештенства Шумадијске епархије као и света Литургија у храму Светих крагујевачких новомученика.

Први пут “Велики школски час“ је преведен на знаковни језик, како би манифестацију могла да прате и лица са оштећеним слухом.

Настави са читањем

Популарно