Останимо у контакту

Вести

Председник Србије положио камен темељац за Центре изврсности у Крагујевцу

Председник Републике Србије Томислав Николић положио је камен темељац за Центре изврсности Универзитета у Крагујевцу, у присуству градоначелника Радомира Николића, ректора Универзитета у Крагујевцу проф. др Небојше Арсенијевића, као и представника научне јавности Србије. 

Чин освећења служио је Његово преосвештенство епископ шумадијски господин Јован, са свештенством. Уз камен темељац, председник Томислав Николић положио је и временску капсулу са поруком, у друштву студената докторских студија на Универзитету у Крагујевцу, који су и будући истраживачи ове научне установе.

Изградњом ове институције, први пут у Србији се стварају услови чувања, коришћења и истраживања матичних ћелија грађана.Сви центри изврсности, а посебно Банка за матичне ћелије сачуваће оно најбитније – најважније и најлепше карактеристике српског народа. Све мање се деце рађа, а брачни парови траже решење у обраћају лекарима у иностранству. То решење треба да буде овде, та деца треба да буду српска деца са српским генетским кодом, прошлошћу и будућношћу. То ме је водило да се залажем за ову установу – рекао је председник Републике Србије Томислав Николић и додао да ћемо тек схватити шта смо данас започели и шта ће будуће генерације да одржавају.

Објекат је површине до 11.500 метара квадратних и гради се из средстава кредита Евроспке инвестиционе банке у непосредној близини зграде Ректората Универзитета у Крагујевцу. Укупна вредност инвестиције износи 14 милиона евра, а град Крагујевац учествује са 40 милиона динара. Очекује се да ће радови бити завршени до априла 2017. године.

Настави са читањем

Популарно