Останимо у контакту

Друштво

Пријем за госте Крагујевца

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић организовао је традиционални пријем за госте – представнике градова пријатеља и побратима који су својим присуством увеличали Мајске свечаности и прославу 200 година од проглашења Крагујевца за престоницу модерне Србије. 

Ђурђевдан је не само Дан града, него и дан захвалности за све што су нам наши преци оставили у наслеђе. То је и дан поноса због свега што смо урадили како би Крагујевац опет постао место напретка, стварања, сусретања, културних домета и сваке лепоте, рекао је Радомир Николић. Поносни смо на наш град. Уверени у нашу способност да одговоримо на све изазове које време будуће ставља пред нас. Верујемо у непресушни потенцијал Крагујевчана – радника, ђака, студената, предузетника, привредника и добрих домаћина. 

pjermedia_djurdjevdan_gosti_060518-8467

Фото: ПјерМедиа / Петар Младеновић

Крагујевац је наш главни град. Имамо визију. И биће све боље и боље, поручио је Николић.  Због тога овај празник прослављамо с осмехом на лицу, у светлости заједништва са пријатељима из целог света, поштовања и љубави према нашем граду.

Представници Караре из Италије и Бијалско Бјала из Пољске, који су сарадњу започели 1975.  односно 1977. године, истакли су да се потенцијал Крагујевца види данас на сваком кораку и у сваком погледу, да је град све развијенији и напреднији. Иако долазимо из различитих земаља и говоримо различитим језицима, речено је, оно што нас спаја је Крагујевац.

Захваљујући очувању традиције, потенцијалу и иницијативи грађана, Крагујевац се развија брзо и то у свим областима. Данас је то, приметили су гости из Белорусије савремен град који очарава лепотом, добротом  и гостопримством.

Честиткама поводом јубилеја придружила се и делегација из Немачке. Крагујевац и Инголштат ове године обележавају 15 година сарадње и ово је изузетан пример за целу Европу који показује колико је важно неговање побратимских односа између наша два града. Наш задатак је да исти облик партнерства пренесмо и на нашу омладину. 

pjermedia_djurdjevdan_gosti_060518-8515

Фото: ПјерМедиа / Петар Младеновић

Представници 12 градова пријатеља и побратима, међу којима су били и гости из Јерихона, Јужноморавске регије Чешке Републике, Охрида, Оштре Луке, Приједора, Старог града – Сарајева, упутили су честитке свим грађанима Крагујевца и захвалили се на сјајној организацији Мајских свечаности, које су боравак у нашем граду учиниле пријатним и незаборавним.

Из Мостара у Босни и Херцеговини, градоначелнику Крагујевца Радомиру Николићу уручен је симбол града – кључ Мостара, а и з Крагујевца у све градове пријатеље и побратиме, као сећање на 200 година од проглашења за престоницу модерне Србије отишао је цртеж са ликом Светог  Ђорђа, рад академског сликара Ненада Ристовића.

Настави са читањем

Популарно