Останимо у контакту

Друштво

У Крагујевцу обележено 20 година од почетка НАТО агресије

Полагањем венаца крај споменика „Успење“ и парастосом жртвама страдалим у НАТО агресији, у организацији Војног синдиката Србије, ветеранских удружења Србије и Републике Српске, у Крагујевцу је обележено 20 година од почетка бомбардовања.

Након парастоса који је служио Његово преосвештенство епископ шумадијски Јован, уз саслужење свештенства Шумадијске епархије, венце и цвеће крај споменика „Успење“ положили су чланови породица страдалих у НАТО агресији, представници ветеранских удружења, предузећа, установа, школа и политичких организација. У име града Крагујевца венац су положили градоначелник Радомир Николић, председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић и заменик градоначелника Ивица Момчиловић.

Фото: ПјерМедиа / Предраг Младеновић

Прошло је 20 година, а ми се и дан данас питамо да ли је имало смисла, казао је градоначелник Радомир Николић. Да ли су жртве које је поднео град Крагујевац, као и сви наши градови широм Србије, имале смисла. И кад год тражимо смисао, ми ћемо их жртвама и сматрати. Ако почнемо да верујемо у то да је било смисла њиховима жртвама, почећемо да их сматрамо херојима. А хероји и њихова дела живе вечно, поручио је Николић.

Фото: ПјерМедиа / Предраг Младеновић

Током НАТО агресије Крагујевац је дао 42 живота.

У току 78 дана, колико је трајало бомбардовање, у Крагујевцу се 218 пута огласио сигнал за ваздушну опасност. Град и најближа околина били су изложени непосредним дејствима 20 пута.

Први пројектили пали су 24. марта, око 20,35 сати, када је погођена касарна „Милан Благојевић“. Крагујевац је највише страдао 9. и 12. априла када је погођен Завод „Црвена застава“. Разорени су погони Фабрике аутомобила, Енергетике, део Застава камиона, Ковачнице, Лакирнице, зграда ЕРЦ – а и Алатница. Повређено је 124 радника.

Грађани Крагујевца, били су под ваздушном опасношћу укупно 40 дана, 6 сати и 33 минута.

Настави са читањем

Популарно