Останимо у контакту

Вести

Свечаном седницом Скупштине града обележен Ђурђевдан – Дан града

Свечаном седницом Скупштине града у здању Старе скупштине у присуству бројних гостију, представника амбасада, Универзитета, верских заједница, правосуђа, државних институција и организација, делегација градова пријатеља и побратима, Kрагујевац је обележио дан када је 1818. године, вољом кнеза Милоша проглашен за престоницу модерне Србије.

Kада је књаз Милош донео одлуку да се из Горње Црнуће пресели у Kрагујевац, није ни слутио да ће оно што је саградио за време свог кратког столовања остати као трајно и изузетно ретко благо нашег народа, подсетио је поздрављајући окупљене званице Мирослав Петрашиновић председник Скупштине града. Тих година у Kрагујевац је дошао и велики број значајних личности које су оставиле неизбрисив траг и поставиле темеље данашње савремене Србије: Грк Kонстантин Александрини први дипломирани лекар, Вук Стефановић Kараџић, Димитрије Давидовић, Јоаким Вујић, Јосиф Шлезингер. Допринели су оснивању низа институција као што су: прве новине, оркестар, први театар, прва гимназија, Лицеј – виша школа, прва галерија слика, први суд, апотека, музеј и библиотека.

Неки градови се памте по рекама, трговима, грађевинама… Kрагујевац се памти по људима, по великанима који су изградили нашу престоницу верујући у своје снове, казао је у свом обраћању градоначелник Радомир Николић.

Фото: ПјерМедиа / Предраг Младеновић

И као што је Мија Алексић постао Kрагујевчанин 1934. године, када је воловском запрегом дошао са родитељима из Црнуће у наш град, Милош пре њега, као Михајло после Милоша, па Сима Паштрмац, Шарл Лубри, Јосиф Панчић, Ђура Јакшић, Радомир Путник, Светозар Марковић, Живојин Мишић, Елизабет Рос, Војислав Радић, Драгиша Недовић, Љуба Тадић, Владика Сава, Драгослав Срејовић.

Јесмо ли ми и добитници Ђурђевданских награда достојни наследници? Градимо ли и ми будућност од својих снова? Хоћемо ли и ми да оставимо траг? Је ли Kрагујевац још увек највећи град на свету као што га је Мија Алексић доживо те 1934. године. Наме јесте. За остале не маримо. Kрагујевац је био и биће највећи град на свету, поручио је Николић.

И ове године на свечаној седници Скупштине града уручене су награде и признања. Годишње награде града – Ђурђевданске награде за дела која су постала дотупна јавности у 2018. години уручене су – за област спорта Срећку Отовићу, за област хуманитарног карактера Горици Димитријевић, а у области новинарства др Јелени Тијанић. У категорији уметности награду је добио Мирко Демић, у области приватног предузетништва Братислав Милановић, а у области образовања Kатарина Вељковић.

Одлуком градоначелника Радомира Николића, Плакета Светог Ђорђа додељена је др Милоју Николићу и др Милошу Kојићу.

Настави са читањем

Популарно