Останимо у контакту

Вести

Младим научницима у Крагујевцу уручени кључеви станова

УКрагујевцу су данас 84 млада научника добила свој кров над главом. Кључеве станова уручили су председница Владе Србије Ана Брнабић, градоначелник Радомир Николић и ректор Универзитета Ненад Филиповић.

То је први пут да научници са 12 факултета крагујевачког Универзитета имају прилику, да под повољним условима, дођу до сопствених станова, чију је изградњу са седам милиона евра из кредита Европске банке финансирала држава, док је град уступио земљиште.

То је још један вид улагања у знање и гарант сигурне будућности науке и развоја града, рекао је честитајући младим научницима и сарадницима ректор Универзитета Ненад Филиповић. Решено стамбено питање само је један од предуслова да се млади људи квалитетно баве науком. Поред тога, следи и оснивање Научног института за природне науке и информационе технологије што ће, како се очекује, бити мотив више да млади остану у Крагујевцу или се врате из иностранства.

Фото: ПјерМедиа / Предраг Младеновић

Станови су квадратуре од 35, 50 и 70 квадрата. Закупнине које ће плаћати у првих пет година, знатно су ниже од тржишних, након чега постоји и могућност откупа. Од укупно 210 станова, део ће користити гостујући професори.

Пројекат који је данас крунисан потписивањем уговора и доделом кључева, помоћ је државе, али и града да останете овде, да знате да на вас рачунамо и  покажемо колико сте нам заиста потребни, истакао је у свом обраћању градоначелник Радомир Николић. Помаци у Крагујевцу се већ виде, кроз статистику, увећане приходе и број незапослених који опада. Поред индустријске традиције у привлачењу инвеститора наша предност је у Универзитету. Управо због тога у Крагујевац не долазе компаније које трагају за јефтином већ едукованом радном снагом, стручњацима који могу да одоле изазовима светског тржишта, компаније попут Сименса, које планирају да се баве развојем. Само јака привреда чини и развија град и побољшава квалитет живота наших грађана.

Фото: ПјерМедиа / Предраг Младеновић

Изградњом станова, оснивањем Фонда за науку, као и свим другим улагањима државе у истраживања и развој, дајемо вам сигнал да сте нам потребни и да вас ценимо. Желимо да останете у Крагујевцу и Србији, поручила је Ана Брнабић председница Владе Србије обраћајући се младима који су добили кључеве станова.

Образовање је један од основних приоритета Владе и чини ми се да никада више нисмо улагали у науку и научно – истраживачку делатност. Мислим да је то једини начин на који сви заједно можемо да градимо здравије друштво и конкурентију привреду. Србија, како је истакла премијерка, има огромне потенцијале које тек треба да искористимо и покажемо свету шта имамо и шта знамо. Из буџета је ове године за новоосновани Фонд за науку опредељено 500 милиона динара, а већ наредне године биће издвојено пет милијарди динара. Први конкурс за научно – истраживачке пројекте биће расписан у јуну. Могућност да радите онако како би радили у било којој земљи ЕУ, САД – а или било где другде у свету представља и чланство Србије у CERN – у. То значи да ће сви наши универзитети моћи раме уз раме са свим универзитетима из остале 22 земље чланице да учествују у најпрестижнијим светским пројектима.

Фото: ПјерМедиа / Предраг Младеновић

Захваљујући образовању, али и инвеститорима Крагујевац поново стаје на своје ноге. У овом граду данас видим нову перспективу, рекла је Ана Брнабић и најавила почетак изградње станова за службе безбедности у априлу, а током лета и Дата центра. О тим и другим градским пројектима, које Крагујевац реализује у сарадњи са државом, било је речи на састанку који је током дана организован у згради Градске управе.

Настави са читањем

Популарно