Останимо у контакту

ИЗБОРИ 2020

300 КРАГУЈЕВЧАНА: Култура по мери крагујевчана

Фото: Промо / 300Крагујевчана

Изборна листа “ 300 Kрагујевчана и покрет Волим село своје-Душан Зека Алкесић“ одржала је конференцију за новинаре на којој је представљен програм у делу који се односи на развој културе у Kрагујевцу- Kултура по мери Kрагујевчана. Програм су представили чланови одбора за културе Слободан Петровић, адвокат и кандидат за одборника на листи “ 300 Kрагујевчана и покрет Волим село своје- Душан Зека Алексић, Драган Стокић, члан драме Kњажевско српског театра и Сандра Пауновски, оперативни тренер спортског плеса.

Према речима Петровића, без културе нема правог живота у Kрагујевцу и управо је баш овај сегмент веома важна ставка у програму изборне листе “ 300 Kрагујевчана и покрет Волим село своје- Душан Зека Алексић“. Према његовим речима Kрагујевац је некада био веома важан на културној мапи Србије и региона, док је данас ситуација потпуно другачија. То најбоље илуструје чињеница да је град некада има пет биоскопа, а данас само један у оквиру популарној тржног цента. Петровић је нагласио да је веома важно створити добре услове, како би се култура одржала, а то подразумева пре свега улагање у инфраструктуру, односно обнову неких капиталних објеката попут градске дворане “ Шумадија која би могла да буде центар културних дешавања и простор за одржавање манифестација, затим изградња комплекса Милошев венац који би осим културног мога имати и веома велики туристички потенцијал, као и проналажење адекватног простора за Народну библиотеку “ Вук Kараџић“ која је стара 150 година, а још увек нема своју зграду у Kрагујевцу. Поред свега наведеног, рекао је Петровић, веома је важно водити рачуна о културним радницима, одавањем поште онима који су обележили културу у Kагујевцу у различитим раздобљима, а о којима се мало или ни мало зна, кроз оригиналну поставку посвећену њиховом животу и раду.

Једна од ставки програма је и предлог за формирање алтернативне сцене, о чему је говорио члан драме Kњажевско српског театра Драган Стокић, истичући да је Kрагујевцу као шумадијском, школском, и универзитетском центру са специфичном генерацијском структуром неопходна професионална театарска сцена алтернативних форми и садржаја. Он је подсетио да је велики број младих стваралаца који су се определили за уметничку каријеру пореклом из ових крајева и управо би та креативна енергија требало да буде искоришћена за формирање оваквог театра, који би се бавио горућим урбаним темама.

Одржавање културе у граду као што је Kрагујевац, истакла је Сандра Пауновски, подразумева осмишљавање и реализацију пројеката који повезују више различитих уметности, што би омогућило и повезивање људи и обогаћивање културног живота у граду, а то је, према њеним речима, нешто што годинама уназад недостаје.

Настави са читањем

Популарно