Останимо у контакту

Политика

Форум градоначелника земаља Централне и Источне Европе и НР Кине

Фото: крагујевац.рс

Обраћањем лидера и најважнијих гостију отворен је Форум градоначелника земаља Централне и Источне Европе и НР Кине који је ове године посвећен ефикасном одговору локалних власти на ванредну ситуацију у јавном здрављу и међународној сарадњи у борби против COVID – 19.

Иако смо се сви спремали за KOVID 19, сусрет са корона вирусом био је шок за Србију и Крагујевац. Из искуства земаља које су пре нас прошле кроз епидемију, знали смо да неће бити лако, истакао је градоначелник Дашић.

Покушали смо да останемо прибрани, да брзо мислимо, да поучени искуством пријатељског народа Кине, предузмемо све кораке како би зауставили ширење корона вируса. И поред тога, број заражених је растао. Наш здравствени систем уз надљудске напоре успешно је одoлео, истакао је

Дашић захваљујући се свим градовима и земљама пријатељима који су у најтежим данима били уз Србију.

На крају морам да истакнем колико је значајна сарадња и пријатељство које Србија има са Кином. Захваљујући нашем председнику Александру Вучићу и председнику Кине Си Ђинпингу, ми смо од почетка пандемије имали подршку пријатељског народа Кине, истакао је Дашић. Поред шесточланог тима лекара – експерата који су знањем и искуством помогли Србији да здравствени систем што боље организује у борби против корона вируса, у Београду је отворена лабораторија Ватрено око за тестирање на вирус корона, као донација Пекиншког инститиута за генетска истраживања. Као донација БГИ – а и кинеске компаније Зиђин друга таква лабораторија отворена је у Нишу. У оквиру медицинске помоћи, подсетио је Дашић, у Србију су стигли респиратори, лекови, заштитне маске и рукавице. Из Кине је набављен и највећи број вакцина.

Захваљујући поштовању противепидемијских мера и имунизацији, уверен сам да су тешки дана за нама. Време је да кренемо напред у реализацију пројеката које је одложила пандемија.

Учесницима Форума обратио се и Синиша Мали министар финансија у Влади Србије који је казао да државе овог региона морају да наступају заједно јер је на тај начин овај део Европе много јачи, атрактивнији и инетереснатнији великим земљама као што је Кина. Форум је важан јер је ово прилика да градоначелници разговарају о проблемима, размене искуства и одржавају комуникацију, нарочито у ситуацији пандемије корона вируса и одговора локалних власти на ванредну ситуацију у јавном здрављу. Кина је важан партнер Србије у сваком погледу и односи наша два народа и наша два председника никада нису били бољи.

Иначе у раду Форума поред осталих учествовали су градоначелник Нингбоа из Кине Ђиу Донгиао, градоначелник Клуж – Напоке из Румуније Емил Бок, затим Рафал Бруски градоначелник Бидгошча из Пољске и градоначелник мађарског града Веспрема Ђула Порге.

Настави са читањем

Популарно