Останимо у контакту

Култура

Победник 21. Салона антиратне карикатуре – Божо Стефановић из Сарајева

Фото: крагујевац.рс

Међународни жири 21. Салона антиратне карикатуре, којим је председавао ирански карикатуриста, Масуд Шоја Табатабаи саопштио је данас у Спомен – музеју „21. октобар“, резултате овогодишњег конкурса. Gran prix „Весник мира“ и новчана награда од 1,500, коју дарује Међународна асоцијација градова „курира мира“ припала је Божу Стефановићу из Сарајева.

Прву награду у износу од 1.000 евра и Златну плакету, које додељује покровитељ Салона град Крагујевац освојио је Никола Костандиновић, карикатуриста из Београда. Друга награда од 800 евра и Сребрна плакета припали су Правиту Монгколнокуту са Тајланда, а трећу награду од 500 евра и Бронзану плакету добиће Марзеј Камизах из Ирана.

Награду градоначелника Бидгошча из Пољске, града пријатеља Крагујевца и партнера Салона жири је доделио Мухамеду Ђерлеку из Србије, награду града Инголштата из Немачке Хикмету Чилу из Турске, града Биелско-Биала – Алирези Пакделу из Ирана, града Сирена – Сергеју Семендјаеву из Украјине, града Питештија из Румуније добија Рамиро Зардојај са Кубе а града Карара – Хосеин Солонки из Ирана.

Дипломе Салона освојили су: Зоран Петровић из Немачке, Чемил Шафитур из Турске, Павел Матушка из Чешке, Владимир Семеренко из Русије и Горан Челичанин из Србије.

На конкурс 21. Салона антиратне карикатуре пристигло је 987 радова од 469 аутора из 47 држава са свих континената.
Жири, у чијем саставу су била четворица познатих карикатуриста, ранијих добитника награда на Салону и победници престижних фестивала, Масуд Шоја Табатабаи, председник, Југолсав Влаховић, Тошо Борковић, Шпиро Радуловић и новинар и публициста Миодраг Стојиловић, председник Савета Салона, навели су да приспели радови, посебно награђени, сликају све димензије рата и страдања и њихових наличја, користећи сарказам, иронију, подсмех, осуду, саосећање и преиспитујући границе зла и доброг
у човеку. Уз сву горчину није усахла нада у разумнији, веселији и бољи свет. Чињеница да су се на конкурс одазвали аутори из читавог света, па и из самих жаришта данашњих ратова и сукоба, говори о снази мисије мира коју Салон промовише, због чега су, наглашавају чланови жирија остали верни очувању његовог универзалног значења и идеји мимо сваке политичке, географске, националне, верске или идеолошке поделе.

Салон је још једном потврдио као потребна и једна од најзначајнијих антиратних манифестација у Србији, сложили су се чланови жирија и изразили признање граду Крагујевцу за истрајно неговање и развијање, окупљање око њега својих градова партнера и представљање Салона аниратне карикатуре у земљи и иностранству.

Имајући у виду да се ове године обележава 80 година од злочина у крагујевачким Шумарицама, жири је од приспелих радова одабрао 80 за изложбу и објављивање у каталогу.

Изложба одабраних радова 21. Салона биће отворена 1. октобра 2021. године, у галерији Музеја „21. октобар“, а свечано проглашење победника и уручивање награда обавиће се традиционално 20. октобра у оквиру манифестације „Бдење“.

Настави са читањем

Популарно