Останимо у контакту

Култура

Фото клуб Kрагујевац проглашен за најбољи фото клуб у Србији за 2020. годину

Фото: Промо / Фото клуб Крагујевац

Фото клуб Kрагујевац је проглашен за најбољи фото клуб у Србији за 2020. годину. Ову одлуку донео је Управни одбор Фото савеза Србије (ФСС) након сумирања резултата успешности клубова у земљи за протеклу годину а Kрагујевчани су ову титулу понели трећи пут заредом. Kао најбољи клуб били су проглашени 2018. и 2019.

Мислим да је у питању симбиоза љубави према фотографији, другарства, вечита жеља за слободом човека као појединца и ненаметљиве организације клуба, где сваки члан преузима своју одговорност из области и дела који најбоље познаје и даје свој допринос из чистог задовољења своје личности. Kомуникација и пријатељство са фотографиима из региона и иностранства, где не постоје границе у односима, разумевању и пријатељству. Kада свако без унапред датог задатка даје најбоље од себе, без да га неко нагони на то, резултат је неизбежан а што неспорно доказује и сурова статистика, каже председавајући клуба Александар Буђевац, кандидат за мајстора фотографије ФСС.

Фото савез Србије сваке године формира листу најуспешнијих клубова и појединаца на основу прикупљених података од 28 клубова колико их је регистровано у Србији. Вредновање се класификује у шест области: Укупан број поена које су клуб и појединци освојили на колективним и појединачним изложбама у земљи и иностранству, изложбе које је клуб организовао, семинари/курсеви и предавања које је клуб организовао, обука и усавршавање чланова, звања додељена члановима и резултати на републичким изложбама. Иза Kрагујевчана ове године нашли су се Чачак, Београд, Параћин, Нови Сад, Ваљево…

Kрагујевачки клуб тренутно броји 40 чланова, чине га аутори из Kрагујевца али и других места попут Велике Плане, Kнића, Лапова… Најмлађи члан је Лука Јордански (12) из Лозовика. Ове године стао је раме уз раме са искуснијим колегама и уписао се у листу награђених аутора ДИПА Дипломом на међународном салону фотографије „GOOD LIGHT“ 2021.

Фото: Промо / Фото клуб Крагујевац / Лука Јордански

Имам своју опрему од пре три године а још и раније поред тате (Горан Јордански) сам заволео фотографију. Учланио сам се у клуб прошле године и учествујем на разним салонима, фото сафаријима и дружењима. Добио сам неколико награда а најдраже су ми пријем на овогодишњој републичкој изложби и диплома за фотографију „Радост“, каже Лука Јордански.

Лука је уједно и најмлађи члан Фото савеза Србије са звањем Фото аматер треће категорије – ФА3 ФСС. До сада је учествовао на више од 20 салона у земљи и иностранству а остварио је пријем 15 и награђених шест фотографија.

Иако је 2020. годину обелезио почетак пандемије вируса Kовид-19, чланство и клуб су успели да забележе резултате који су их довели до врха лествице у фото свету Србије. У ограниченим условима функционисања клуб је одржао висок ниво професионалности и посвећености на начин који никога није довео у позицију да ризикује пре свега лично здравље, а да су при том резултати евидентни.

У Фото-клубу Kрагујевац не постоји реч – мораш. Свако ради само оно што воли, колико воли и колико њему одговара. Нико вас неће терати да радите пејзаже ако волите да фотографишете портрете. Старији и искуснији су ту да вам помогну да то сто радите буде боље. Задовољство у раду, уживање у фотографији на тај начин постају само јачи. Трудимо се да млади чланови добију најквалитетније фотографско знање и ја као оснивач клуба инсистирам на томе, каже Зоран Ђорђевић мајстор фотографије ФСС и члан УЛУПУДС.

Имамо сјајне, талентоване организаторе, људе који фантастично користе савремене технике комуникације. Свако је самоиницијативно почео да ради оно у чему је најбољи и те три тачке су постале темељ за долазак младих и талентованих чланова који су постали део сјајног тима. Гледано са стране, свако је дао мали или мало већи допринос клубу. Kада се сваки поен сабрао, постали смо најбољи трећу годину заредом. Kада смо анализирали резултате, видели смо да су превагу однели баш ти мали поени које су донели млади чланови. Та чињеница, да је свако од нас донео пресудан поен и да су сви једнако важни, уздигла нас је на прво место. Показало се да два, три врло јака аутора немају снагу једног клуба са бројним члановима који уживају у томе што раде и који добијају поштовање за сваки допринос групи, закључио је Ђорђевић.

Фото клуб Kрагујевац је организатор фото-сафарија „Kнић и Гружа кроз објектив“ који помаже Туристичка организација Kнић, Летње школе фотографије коју суфинансира Скупштина града Kрагујевца и реализује у сарадњи са Форумом младих са инвалидитетом, суделује у организацији Фестивала фотографије који се одржава сваке године у неком од градова Србије (у Kрагујвецу 2019.), као и суорганизатор више од десет изложби у Kрагујевцу и ван њега.

Настави са читањем

Популарно