Останимо у контакту

Спорт

Први регионални показни семинар практичног стрељаштва у Крагујевцу

Фото: Промо

УКрагујевцу је, у присуству члана Градског већа за спорт Предрага Стевовића, организован једнодневни спортски камп на коме су заљубљеници у практично стрељаштво – чланови клубова Тора, Сиви вук и РТБ тим, имали прилике да уче од најбољих националних лиценцираних тренера из Београда.

Практично стрељаштво представља атрактиван, динамичан и све популарнији стрељачки спорт у којем се користи искључиво бојева муниција, где до изражаја долазе прецизност, брзина, снага и координација покрета такмичара. Реч је о спорту који доживљава експанзију не само у свету него и у нашој земљи. Мало је познато да је Крагујевац још 1998. године био домаћин таквог такмичења.

Град Крагујевац према речима Предрага Стевовића, члана Градског већа за спорт, увек је имао и има слуха за развој спорта у нашем граду. Како су пре 23 године челни људи Стрељачког клуба Тора учествовали у организацији првог такмичења у практичном стрељаштву у Србији и то у нашем граду, тако се и сада спремамо за потпуно нову причу у стрељачкој дисциплини у Крагујевцу. Град је препознао могућност да организује спортски камп поново у Крагујевцу. Још једна лепа и добра вест је да ћемо први пут у новијој историји нашег града имати прво комерцијално стрелиште које је у изградњи. Данас учимо од најбољих који су дошли да са нама поделе знање, да припреме наше људе за такмичења, за лиценцирање, али и стварање одговарајуће подлоге која ће сутра моћи да рађа и нове спортисте. Крагујевац је град оружја и стрељачког спорта који прати нове трендове. Имајући у виду да је практично стрељаштво још 2008. године препознато од стране Спортског савеза Србије као спорт од општег интереса за Србију, Крагујевац само прати оно што држава ради, поручио је Стевовић.

Изградњу приватног јавног стрелишта покренуо је Слободан Николић из Спортског удружења Сиви вук. Николић верује да ће то представљати једну прекретницу у стрељачком спорту, јер град као Крагујевац заслужује такав комплекс. Било је покушаја и раније да се то направи, али то нико до сада није успео да реализује. Узео сам кормило, каже Николић и нада се остварењу циља. Сви пројекти, међу којима и балистичко сигурносни су урађени и сада се радови налазе у фази припреме земљишта.

Да је све ово почетак озбиљнијег бављења ИПСЦ спортом у Крагујевцу слажу се и Радосав Тодосијевић потпредседник Стрељачког клуба Тора и један од наших најуспешнијих такмичара и лиценцирани тренер Марјан Џонић. Практично стрељаштво је спорт који је актуелан у свету већ 25 година, а Крагујевац је од самог почетка били активан, јер је овде основан и први клуб у земљи. Због неразумевања тадашњих структура престао је са радом. Клуб Тора је основан пре четири године са намером да ИПСЦ приближи ширим народним масама.

У прилог томе и податак да је Савез за практично стрељаштво пре две године имао између 120 и 130 чланова, док је ове године регистровано преко 400. Тренер Џонић је данашњи камп на стрелишту у Крагујевцу искористио за најважнији аспект у овом спорту, а то је безбедност. Након тога, са овдашњим члановима радиће се на прецизности, брзини и осталим техникама, како у припреми такмичара, тако и нових лиценцираних тренера. 

Настави са читањем

Популарно