Останимо у контакту

Спорт

Ватерполисти Радничког директно у Лиги шампиона!

Фото: Промо / СПД Раднички

Актуелни шампион Србије, Ватерполо клуб Раднички из Kрагујевца играће ове године у групној фази Лиге шампиона, што је сјајна вест за српски ватерполо, који ће на тај начин имати два представника у најелитнијем клупском такмичењу.

Првак Србије до сада је за место у Лиги шампиона морао да се бори кроз квалификације, али је договором Ватерполо савеза Србије и Европске федерације ЛЕН одлучено да најбољи тим наше земље добије такозвани wild card. Из Ватерполо савеза Србије поручују да је оваква одлука резултат два важна момента.

– Пре свега пресудан је квалитет Радничког као организације која из године у годину системски напредује, како јачањем самог клуба, тако и резултатима. Други фактор је огроман напор челника ВС Србије који су за циљ имали управо да Србија има два клуба у полуфиналној групи Лиге шампиона. На крају, у ЛЕН су препознали оправданост овакве идеје и дали зелено светло Радничком. То је огроман добитак за српски клупски ватерполо – наводе у ВСС.

Kрагујевчани су фантастичне партије у протеклој сезони крунисали насловом првака Србије и титулом шампиона Регионалне лиге, поставши први српски тим који је покорио Јадран. Сјајни су били и у европским такмичењима. Заустављени су у финалном мечу никад тежих квалификација за Лигу шампиона, из којих су за разлику од осталих сезона прошла само два клуба, и то од стране Бреше, каснијег полуфиналисте и италијанског шампиона. Одлично су играли и у Kупу Европе, где их је зауставио Солнок, потоњи освајач тог такмичења и шампион Мађарске.

– Ватерполо савез Србије направио је фантастичну ствар за српски ватерполо да шампион државе игра директно у Лиги шампиона, што је веома значајно и за убудуће. Од оснивања нам је био циљ да се надмећемо са најјачима у Лиги шампиона и то је веома значајно за наш клуб, град и земљу. Сада када смо стигли ту, желимо да заувек и останемо. Лига шампиона је престижно и веома захтевно такмичење у сваком погледу, али ми смо спремни да се изборимо са свим изазовима и трудићемо се да оправдамо указано поверење и да у најбољем светлу представимо себе, Kрагујевац и српски ватерполо – рекао је Југослав Васовић, директор ВK Раднички.

Раднички ће тако бити један од 12 тимова који ће играти директно у групној фази Лиге шампиона, заједно са још четири екипе које се за то изборе кроз квалификације. Тимови ће бити распоређени у две групе од по осам клубова, а после 14 кола по четири најбоље екипе избориће учешће на Ф8 турниру у Београду, од 30. јуна до 2. јула. Групна фаза стартује 26. октобра.

Подсетимо, српски вицешампион, Нови Београд, био је ове године домаћин завршног турнира Лиге шампиона, а то ће бити и у наредне две сезоне, чиме је стекао место на смотри најбољих клубова Европе.

Настави са читањем

Популарно