Останимо у контакту

Друштво

Светски дан борбе против АИДС-а обележен у Крагујевцу

Поводом 1. децембра, Светског дана борбе против AIDS-a, Омладина ЈАЗАС-а Крагујевац организовала је конференцију за новинаре у хотелу „Зеленгора“.

Учесници конференције били су Јелена Ђорђевић, председница Омладине ЈАЗАС-а, др Биљана Поповски Јовичић из Инфективне клинике Универзитетског клиничког центра и др Ивана Вукомановић, начелник Центра за промоцију здравља Института за јавно здравље Крагујевац, а њихове дискусије односиле су се на значај ХИВ превенције.

Наша главна активност у протеклом периоду биле су едукације младих у школама. Од када је почела епидемија, избегавамо масовна окупљања, па организујемо онлајн предавања и консултације са младима. Током целе године радимо саветовање и тестирање на ХИВ.Организујемо акције тестирања уз заказивање 24 часа пре самог тестирања у просторијама Канцеларије за младе града Крагујевца, Рудничка бр. 7а. Све је бесплатно и анонимно, без личне карте и здравствене књижице – каже Јелена Ђорђевић, председница Омладине ЈАЗАС-а.

Данас, у поподневним сатима, у Big fashion шопинг центру (бившем Плаза центру), Омладина ЈАЗАС-а организује бесплатно тестирање на ХИВ. Ова акција ће бити организовано од 18,00 до 20,00 часова, на спољном паркингу Big fashion центра где ће сви заинтересовани моћи да одраде брзи тест и добију саветовање пре и после тестирања.

Овогодишња награда за допринос ХИВ превенцији коју додељује Омладина ЈАЗАС-а додељена је Канцеларији за младе града Крагујевца.

Институт за јавно здравље Крагујевац у сарадњи са градом Крагујевцом тренутно спроводи програм који је базиран на унапређењу репродуктивног здравља младих.

Један од циљева током спровођења овог програма је да информишемо младе о начинима преношења полно преносивих инфекција али и да повећамо број тестираних у Саветовалишту за ХИВ и полно преносиве болести Института за јавно здравље Крагујевац. Као што знате, у овом Саветовалишту, готово свакодневно, сваки наш суграђанин, без обзира да ли има личну документацију или не, може да провери свој ХИВ статус. Дакле, тестирање је апсолутно анонимно.У сарадњи са градом, ми смо обезбедили један контигент брзих тестова и на неке друге полно преносиве инфекције као што су хепатитис Б, хепатитис Ц и сифилис. И ово тестирање је такође бесплатно и анонимно за све суграђане – каже докторка Ивана Вукомановић, начелник Центра за промоцију здравља Института за јавно здравље Крагујевац.

Према званичним подацима Института за јавно здравље Крагујевац, од почетка пандемије, код 99 особа код којих је потврђена ХИВ инфекција. Нажалост, претпостављамо да је тај број значајно већи, али се пацијенти не тестирају. Пацијенти обично долазе до дијагнозе тек када је болест узнапредовала. Докторка Вукомановић је поручила младима  да забораве на незаштићене сексуалне односе, јер сваки незаштићени сексуални однос носи велики ризик. Уколико имају било какву дилему у вези са полно преносивим инфекцијама могу да се обрате Саветовалишту за ХИВ и полно преносиве болести, на број телефона 034 504 534, сваког радног дана.

Настави са читањем

Популарно