Останимо у контакту

Друштво

Сутра волонтирам и ја!

Европски концепт у Србијим други пут на Балкану, заснован је на активизму и волонтеризму младих и друштвено одговорном пословању. Више од 2000 средњошколаца сутра ће волонитрати и сакупити преко 1.500.000 динара за свој фонд. Други пут у Србији у 22 града млади ће преузети иницијативу за решавање својих проблема и прмоцију волонтеризма. 

У сусрет Међународном дану волонтера, и осмом рођендану Уније средњошколаца Србије, преко 2000 средњошколаца из 22 града широм земље уместо похађања наставе волонтираће у локалним предузећима и подстаћи ће предузетнике да донирају новац за средњошколски фонд – „Срењошколци за средњошколце“. У Европској години волонтеризма млади преузимају иницијативу за решавање својих проблема и унапређивање друштва у којем живе кроз пројекат „Срењошколци за средњошколце“ које реализује Унија средњошколаца Србије.

„Срењошколци за средњошколце“ се други пут за редом реализује и идеја је да буде самоодржив. То значи да ће се мали део фонда остављати за покретање пројекта наредне године. Фонд ће из године у годину расти као и број ученичких парламената који ће добити финансије за своје активности. Тема конкурса за поделу грантова ове године биће култура младих. 

„Срењошколци за средњошколце“, концепт у Европи познат као „Social Day“, заснован је на активизму и волонтеризму младих и друштвено одговорном пословању.  Први пут је покрент у Шведској са циљем да активира средњошколце и да оформи фонд за финансирање ученичких парламената. Данас је прерастао у концепт који многи средњошколци примењују у својим земљама како би обезбедили финансије за своје ученичке парламенте и како би унапредили друштво. Oвом пројектом средњошколци се придружују својим вршњацима у Норвешкој, Немачкој, Шведској, Данској и другим земњама.

Фонд као птреба средњошколаца у Србији

Законом о основама система образовања и васпитања који је ступио на снагу 9. септембра 2010. године ученички парламент је дефинисан као неформална група. То значи да ученици не могу да конкуришу на већину конкурса који се објављују и баве младима. Како су финансије неопходне за највећи број активности које ученички парламент спроводи, одлучили смо да имплементирамо европски концепт у наше школе.  Ученици ће тако добити прилику да промовишу вредност волонтеризма и да допринесу развијању средњошколског фонда који је намењен само њима. 

Први дан волонирања

Прошле године Унија средњошколаца је први пут покренула пројекат „Срењошколци за средњошколце“. Укључено је преко 900 ученика, сакупљено више од 600.00 dinara и финансирано  је 10 пројеката на рему „Школска околина“.

Донатори и подршка

„Срењошколци за средњошколце“ је пројекат финансиран од стране Немачке организације Shuler Helfen Leben. Подржан је и од стране Министарства просвете Републике Србије како би директори  одобрили пројекат у својим школама. Заједница предузетника Привредне коморе Србије својом подршком омогућила је лакше проналажење радних места за средњошколце.

.

Настави са читањем

Популарно