Останимо у контакту

Друштво

Освештана звона средњевековног храма у Каменици

У присуству бројних гостију и мештана, у селу Каменица Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслужење свештенства Епархије шумадијске обавио је освећење звона на остацима средњевековног храма у том месту. Стручњаци Завода за заштиту споменика културе започели су археолошка истраживања у октобру прошле године, а радове финансира породица Пљакић из Каменице.

Откривени су остаци цркве из прве половине XВ века, а према речима археолога Марије Каличанин – Костић, ктитор је био Радич Поступовић – један од најбогатијих и најзначајнијих људи који је цркву подигао на свом поседу у Каменици. Црква је грађена врло квалитетно, малтерисана споља и изнутра, има две одвојене певнице и поплочан под. Осим темеља сачувани су и зидови висине до 1,80 метара. Црква је страдала у пожару и након тога дошло је до урушавања. Овде су сачуване и надгробне плоче, јер је у време постојања цркве на том месту вршено сахрањивање. Управо због тога има још доста посла, казала је Марија Каличанин – Костић на истраживању некрополе.

hram_kamenica_02

Оно што нас је рукодило да започнемо такав подухват, рекао је том приликом Миомир Пљакић јесте жеља да сачувамо од заборава значај које је ово подручје имало. Уз некада велики број цркава, топионица и ковачница, овде је пре 500 до 600 година живело велико индустријско и духовно насеље. Жао нам је што је све то замрло и наша је жеља да ово подручје обновимо. У околини постоје још три такве цркве – неистражено благо на овом подручју за чија смо археолошка истраживања такође обезбедили средства. Каменица теритријално припада Крагујевцу и желимо да најкасније за годину дана, када се заврше истраживања, овај простор конзервирамо, да постане не само светилиште него и излетиште, део културне понуде града Крагујевца.

Према речима директора Завода за заштиту споменика културе Марка Грковића главна цивилизацијска одлика сваког народа, оно што га чини јединственим и непоновљивим у свету је наслеђе: културно, историјско и уметничко. Октопавањем ове цркве коју је ктитор Радич Поступовић подигао пре око 600 година радимо на себи, својој прошлости али и будућности. Захваљујући породици Пљакић део наслеђа Шумадије и Србије биће откривен и заштићен ради будућности.

hram_kamenica_10

Окупили смо се овде, на овај велики празник Спасовдан, да се на овом светом месту помолимо Богу после толико векова, нагласио је градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић. Али, и да се договоримо како да обновимо и сачувамо ово благо које имамо. У име сарадника и у своје име градоначелник Стевановић је мештанима Каменице обећао асфалтирање пута до налазишта Црквине али и уличну расвету, уз предлог да окупљање на Спасовдан, на том месту, постане традиција.

Настави са читањем

Популарно