Останимо у контакту

Вести

Абонго Малик Обама посетио Крагујевац

У оквиру своје посете Балкану, Крагујевац је данас посетио Абонго Малик Обама председник фондације “Барак Обама Хусеин“. Брат америчког председника одазвао се позиву међународне невладине организације Балканског клуба мира, који иначе сарађује са фондацијом “Барак Обама Хусеин“ да посети Србију. Тим поводом Абонго Малику Обами ових дана у знак захвалности за успешну сарадњу уручена је Балканска повеља мира.

Абонго Малик Обама је кенијски држављанин, а фондацију је основао у знак сећања на оца Хусеина који је био један од назаслужнијих за привредни развој Кеније.

Капије града Крагујевца увек су отворене на све четири стране свим људима који носе поруку мира – рекао је поред осталог Саша Миленић председник Скупштине града, на пријему који је данас организован у згради Града. Крагујевац није само добитник високог признања генралног секретара Уједињених нација “Курир мира“ него и стални члан Међународне асоцијације градова весника мира, град који редовно односно свакодневно организује мировне активности, почев од Салона антиратне карикатуре, преко Октобарских свечаности, обележавања међународног дана мира до непосредног учешћа у активностима ове међународне организације. Интернационално најзапаженије је свакако усвајање “Крагујевачке декларације“ докумумента међународног права, посвећеног миру који говори о активностима локалне самоуправе у стварању културе мира. Ово је град, истакао је Миленић, који се труди да својим активностима стално даје допринос култури мира.

Захваљујући се на пријему и могућности да житељима Крагујевца пренесе поруку мира Абонго Малик Обама је подсетио да су у претходном периоду Кенија и тадашња Југославија, у време Титове владавине имали јако добре односе. Надам се да такве односе Кенија може да има и са Србијом. Честитајући земљама Балкана које се тренутно налазе у релативној ситуацији мира, Обама је подсетио на бројне немире и ратове у свету. На нама је да срушимо баријере, да искоренимо хаос и насиље, да створимо услове у којима ће људи моћи да уживају у својим разликама. Циљ фондације “Барак Обама Хусеин“ је да у Кенији направимо један интернационални центар, да спојимо људе различитих нација који ће промовисати мир, љубав и заједништво. Ова посета је прилика да направимо добар мост међу нашим народима.

Циљ организације Балкански клуб мира, рекао је том приликом председник Осмо Ватреш да са овом фондацијом направимо караван мира и том приликом најавио посету Турској. Ово је једна велика породица, имамо идеју да свуда где је то могуће направимо паркове мира, свесни свега што се догађало на Балкану, да оставимо поруке генерацијама које долазе.

Настави са читањем

Популарно