Останимо у контакту

Вести

На употребу предат нови објекат Хитне помоћи у Крагујевцу

У присуству представника града, здравствених установа и бројних званица, данас је симболичним пресецањем врпце на употребу предат нови објекат Завода за хитну медицинску помоћ који се налази у улици Слобода бб.

Након вишедеценијског подстанарског статуса и рада у објектима који су били намењени другим областима медицине, Хитна помоћ је добила своју зграду – први објекат у Србији који је пројектован и урађен искључиво за потребе хитне помоћи. У објекту површине близу 2000 квадратних метара, пацијенти али и 165 запослених биће далеко задовољнији због комфора који ће им бити на располагању – рекао је др Александар Кличковић директор Хитне помоћи. Прве пацијенте моћи ћемо да примимо већ за десетак дана јер према Кличковићевим речима ради се о веома осетљивој служби која функцинише непрекидно 24 сата. Непоходно је најпре преселити телефонску централу, интернет и наравно опрему, а пацијенти ће путем медија бити благовремено обавештени о дану пресељења. Нова зграда, како је речено, задовољава највише стандарде у тој области.

pjermedia_hitna_pomoc_12

Лоциран је крај саобраћајнице која ће ускоро бити проширена и омогућити возилима брз и ефикасан старт али и приступ. Након позива, просечно време стизања на терен за службу која се бори са секундама како би сачувала нечији живот, ублажила бол или патњу је 6 до 8 минута, а једна екипа у складу са стандардима, да тако кажемо, покрива 6000 становника. Овај објекат је изузетно значајан за град јер такав објекат не постоји у околини – истакао је градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић. Овакав објекат подмириће потребе града и околине у наредних 20 до 50 година.

pjermedia_hitna_pomoc_5

Као град заинетересовани смо за даља улагања на неким другим нивоима у области здравства. Иако смо приликом отварања Здравствене број 4 договарали са Министарством здравља да овај објектат заједнички финансирамо, није било размевања са те стране па смо изградњу Хитне помоћи сами финансирали и из буџета града издвојили преко 200 милиона динара. Према речима градоначелника, у плану су још три пројекта Општа болница у простору Војне болнице, хоспитални део уз ангио салу Клиничког центра као и простор за кардиохирургију. Град све чини да здравство добије све што је потребно. Видећемо какво ће стање бити у буџету Републике и какво ће расположење бити у Министарству здравља односно Влади Србије. Уколико тога буде, ми смо спремни да реализујемо сва три пројекта у интересу града и грађана Крагујевца.

Иначе, објекат Хитне помоћи подељен је у пет функционалних целина: пријемни део у чијем се склопу налази општа интервенција, педијатрија и стоматологија, затим теренски и административни део, едукативни и технички блок.

Настави са читањем

Популарно