Останимо у контакту

Вести

Отворено Саветовалиште за потрошаче

У моменту када организација потрошача Крагујевац обележава десет година од првих организованих активности, уз подсећање и да је Национална организација потрошача Србије основана управо у Крагујевцу 2005.године, у нашем граду је данас, и званично, свечано отворено Саветовалиште за потрошаче, смештено у ТЦ Простор.

Тим поводом у Свечаном салону зграде Града организована је свечаност на којима се присутнима, у име локалне самоуправе, обратио заменик градоначелника Крагујевца др Небојша Здравковић. Изражавајући задовољство што је Крагујевац један од првих градова у Србији у којима са радом почиње Саветовалиште за потрошаче јер ће то бити место где ће потрошачи моћи и да се едукују и остваре своја права.

img_9108

“Политика заштите потрошача не може да буде делотворна ако се спроводи само на националном нивоу и зато је јако битно да то спустимо и на локални ниво, јер су локалне самоуправе оне које имају сталне контакте са грађанима и имају важну улогу у заштити права и интереса потрошача“, рекао је Здравковић. Заменик градоначелника истакао је и да је град Крагујевац преопознао значај ове активности, да је са 2,5 милиона динара помогао програмске активности ове организације и додао да очекује да ће потрошачи имати користи од новоотвореног Саветовалишта.

Права потрошача, као део основних људских права, у свим развијеним земљама спадају у ред најважнијих државних политика, јер, поред осталог, доприносе јачању унутрашњег тржишта роба, услуга, капитала и радне снаге, рекао је државни секретар у министарству трговине и телекомуникација др Драгован Милићевић. На свом путу ка приступању ЕУ, током протеклих неколико година, наша земља поставила је високе циљеве у развоју заштите потрошача и додао да је нови Закон о заштити потрошача ушао у скупштинску процедуру.

img_9095

“Ово је за прву престоницу Србије и град коме гравитира велики број грађана велики дан и надам се да ће права потрошача новим Законом, и овом институцијом у Крагујевцу, бити далеко боља него што су била до сада“, рекао је Драгован Милићевић. Он је додао и да је заједничка жеља да се држава Србија очисти од лоше робе чему смо били изложени и ми, као и све земље у транзицији. “Надам се да ће ускоро купци у Србији моћи да купују декларисану робу која ће задовољити њихове потребе и да ће њихови спорови бити решавани на адекватан начин“, закључио је државни секретар у министарству трговине Драгован Милићевић.

Пројекат “Јачање заштите потрошача у Србији“ финансиран је од стране ЕУ а о њему је данас у Крагујевцу говорио вођа пројекта проф. Тијери Бургоањи истичући да је отварање Саветовалиша данас резултат састанка који је пре неколико месеци имао са градоначелником Верољубом Стевановићем. Према његовим речима један од најважнијих резултата пројекта је усавршавање постојећег Закона о заштити права потрошача, отварање оваквих Саветовалишта али и све већа информисаност грађана Србије о њиховим правима у овој области. Проф.Бургоањи рекао је и да се нада да ће у Србији бити још оваквих саветовалишта.

Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић истакао је да је Крагујевац први град у Србији који је, на прави начин, преознао значај саветовалишта за потрошаче и свесрдно помогао у реализацији овог пројекта и изразио задовољство што ће регионални центар потрошача управо бити у Крагујевцу.

Саветовалиште у Крагујевцу свој рад базира на начелима да сваки потрошач мора да добије информацију, савет или едукацију, или одговарајућу правну помоћ. Све информације потрошачи могу добити и на интернет адресама: www.opk.rs,www.potrosac.rs и www.nops.org.rs

Настави са читањем

Популарно