Останимо у контакту

Вести

Дан државности у Крагујевцу обележен свечаном академијом

У присуству великог броја званица, међу којима су били изасланик председника Републике, представници бројних амбасада, академске заједнице и друштевно – политичког живота града, у здању Старе скупштине одржана је свечана академија под називом “И Устав… И Театар…“. Тако је Крагујевац обележио Дан државности односно 180 година од доношења првог Устава модерне српске државе, али и прве позоришне представе у Србији коју је Јоаким Вујић приредио тог дана 1835. године. 

pjermedia_sretenje2015-3

У свом обраћању, градоначелник Радомир Николић је нагласио да је Сретењски устав проглашен у нашем Крагујевцу, на овом месту пред 2400 народних представника и преко 10 хиљада шумадијских домаћина, сељака, надничара, господара и сиротиње, учених и неписмених – људи који су препознали историјски тренутак и схватили да од тог дана, 15-ог фебруара 1835-ог Лета Господњег у Србији више ништа неће бити исто. Само да сви они, по први пут, јесу исти пред државом и законом. Тако је писало, тако је изгласано, проглашено, а сам књаз се заклео да ће тако и бити.

Векови за нама, колико и наше доба, показују да је Сретењски устав наша историјска перјаница пред васцелим светом, документ – међаш у цивилизацијском развоју српске државе. Зато смо, према Николићевим речима, у обавези да истичемо значај овог документа свуда и увек, нарочито на дан када је заживео.

pjermedia_sretenje2015-2

Посебност Сретењског устава, казао је Николић, је у томе што га је вазална Србија донела пре држава које су, у то доба, биле велике силе као што су Аустрија, Турска или Русија. Зато су га неуморно оспоравале, уплашене да се неке његове идеје не прошире на народе и државе које су биле у некој врсти ропског, зависног односа.

Сретењским уставом успеси извојевани устанцима добили су законски оквир и тако постали јединствена историјска целина која својим узрочно-последичним односом чини темељно устројство државе у којој данас живимо – истакао је градоначелник Радомир Николић.

У Сретењској беседи, Никола Селаковић министар правде у Влади Републике Србије је нагласио да је Сретење дан када се срећемо сами са собом, са својим прецима, дан када се сећамо да смо тог дана започели борбу за две вредности: у Орашцу 1804. године за слободу и у Крагујевцу 1835. године за вредност права – поштено живети, другога не вређати, свакоме своје дати. Устав је трајао свега 55 дана, али, иако је имао за главни циљ да ограничи Милошеву власт, Милош га је до последњег трена бранио и пред Русијом, и пред Аустријом и пред Турском. Бранио га је, казао је Селаковић, зато што је био његов, зато што га је донео његов народ.

pjermedia_sretenje2015-4

У Уметничком делу програма наступили су глумци Књажевско – српског театра првак драме Мирко Бабић, Саша Пилиповић, Милош Крстовић и Миодраг Пејковић, затим, оперске диве Лидија Јевремовић и Зорица Белоица у пратњи Николе Миловановића на гитари, вокална етно група “Студенац“ и “Крагујевачко певачко друштво“.

Извор: крагујевац.рс

Настави са читањем

Популарно