Останимо у контакту

Политика

Обележенa стогодишњица артиљеријско ракетних јединица у Крагујевцу

Век постојања артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства обележен је свечаном академијом у Књажевско-српском театру. Свечаности су присуствовали државни секретари у Министарству одбране Зоран Ђорђевић и Ненад Нерић, заменик начелника Генераштаба Војске Србије, Јовица Драганић, градоначелник Крагујевца Радомир Николић са сарадницима, епископ шумадијски господин Јован, и бројни прападници артиљеријско-ракетних јединица за ПВД. 

Будући да је прво обарање авиона противавионским топом било у околини Крагујевца, нисмо имали дилему где треба одржати овај свечани скуп – обратио се присутнима заменик начелника Генераштаба Војске Србије, Јовица Драганић.

Век дуга историја српских противавионских јединица исписана је бројним успесима, одлучношћу, патриотизмом, храброшћу и положеним животима њених припадника. Настављујући славне традиције артиљеријско-ракетне јединице данас представљају савремени вид војске и поузданог чувара српског неба. Ми војници извршавамо све задатке уверени да је отаџбина света и изнад свега, а овај велики јубилеј је прилика да искажемо наду и жељу да нам се Србија развија у миру и слободи – нагласио је Јовица Драганић, заменик начелника Генераштаба Војске Србије.

Историја рода артиљеријско ракетних јединица за противваздушну одбрану започета је пре 100 година, давне 1915. године када је 30. септембра српски редов артиљерац-нишанџија Радоје Рака Љутовац модификованим топом погодио и оборио аустроугарски авион изнад Крагујевца. Управо том значајном догађају била је посвећена свечана академија, у којој су учествовали глумци Мирко Бабић, Саша Пилиповић, Ивана Жигон и Весна Станковић, као и чланови крагујевачког хора Лицеум.

Настави са читањем

Популарно