Останимо у контакту

Друштво

Презентација прве аутоматизоване противградне станице у Србији

У оквиру пројекта осавремењивања система противградне заштите у Србији који спроводи Кабинет министра без портфеља задуженог за ванредне ситуације, данас је на размеђу села Горња Шаторња и Винча одржана презентација прве аутоматизоване противградне станице монтиране на територији општине Топола. Презентацији су присуствовали министар без портфеља задужен за ванредне ситуације Велимир Илић, директор Републичког хидрометеоролошког завода Југослав Николић, генерални директор компаније „Generali Osiguranje Srbija“ Драган Филиповић, председник Скупштине општине Топола Драган Јовановић, као и знатан број мештана, нарочито воћара. 

Аутоматски противградни лансер обезбеђен је путем донаторских средстава компаније „Generali Osiguranje Srbija“. Посредством пратеће телекомуникационе опреме повезан је са Радарским центром „Букуља“, где се налази командни центар за управљање аутоматизованом противградном станицом, а самим тим из центра се одређује и смер дејства.

-У живот смо провели идеју да почнемо са једном новом организацијом противградне заштите. То је управо овај начин даљинског навођења ракета. Желим да се захвалим донатору који је спонзорисао први систем и њиховом директору који је данас са нама и желим да се захвалим хидрометеоролошком заводу на сарадњи. Ми смо у министарству се организовали и са донатором финансирали систем и комплетно га овде инсталирали. Жеља нам је да после овог пилот пројекта у Србији монтирамо до почетка сезоне још 20-30 система у нашој земљи. Приоритет ће нам бити првенствено воћарски крајеви. За овај пројекат одабрали смо Винчу као један велики центар за производњу воћа, јер су управо због тога заслужили да им Влада Републике Србије поклони овакав систем – рекао је министар Велимир Илић истичући време односно век у коме се налазимо, а самим тим и потребу осавремењавања система противградне заштите.

-Захваљујем се Министарству, донатору и Републичком хидрометеоролошком заводу који су имали разумевања да се овај први систем аутоматског противградног навођења инсталира код нас. Драго ми је да је Топола препозната као пре свега лидер у централној Србији по производњи воћа, а и сами сте могли видети како то у овој околини изгледа. Имали смо 2013. године велике штете од града које су овом подручју нанели штету од преко 10 милиона евра и ово је начин да у будућности такве нежељене ситуације избегнемо – казао је председник Скупштине општине Топола и народни посланик Драган Јовановић.

Вредност инвестиције износи 60.000 евра. Опрему аутоматског противградног лансера монтирала је фирма „Калдера“ из Бања Луке. У односу на стари, станица представља савршен систем који садржи контролу са низом методолошких унапређења. Напајање је независно – соларним системом. Испаљује све врсте противградних ракета. „Храни“ се са 13 ракета које се могу испалити брзином од 60 секунди. Лансер се налази на шинама и смештен је у тзв. контејнеру. Углови дејства ракета су 360 степени по азимуту и 45 до 80 по елевацији. Добављач гарантује да се помоћу њега комплетно може бранити подручје од 2 квадратна километра, што се може сматрати изузетним, нарочито ако се има у виду производна структура овог подручја која је готово искључиво воћарска.

Настави са читањем

Популарно