Останимо у контакту

Друштво

Председник Николић на обележавању дана Универзитета у Крагујевцу

Председник Србије Томислав Николић је рекао да је неуморно улагање државе у знање и развој науке од пресудног значаја да се не изгуби корак са развијеним светом, да се стратешки планира развој државе и да се остварују национални интереси.

„Зато је изузетно драгоцено што је окосница будућег развоја Универзитета у Крагујевцу изградња Центра изврсности који ће повезивати не само различите научне дисциплине, већ и истраживаче, институције, речју огроман део свеукупне научне заједнице Србије“, рекао је Николић на свечаности поводом 40 година од оснивања крагујевачког Универзитета.

Према његовим речима, у току је ревитализација и адаптација „Кнежевог арсенала“, за потребе Филолошко – уметничког факултета.

Николић је рекао да ће тај део старог крагујевачког језгра постати „паркиралиште“ не само студената и професора, већ и уметника и уопште свих који се баве хуманистичким наукама широм Србије, региона и света.

Председник Србије је поручио студентима да чувају и развијају интелектуалну радозналост, да буду неуморни у стицању знања и да не забораве поуку првог ректора, Атанасија Николића, да „у систему вредности међу првима буду човекољубље, доброта и лепота“.

„Част ми је што сам покровитељ овог пројекта који ће у пуном капацитету заживети већ догодине. Универзитет у Крагујевцу је предводник развоја централне Србије“, рекао је Николић.

Свечаности поводом 40 година од оснивања Универзитета и 187 година од оснивања Лицеја, као и поводом славе Универзитета Светог апостола и еванђелисте Јована Богослова, присуствовали су и представници Министарства просвете Србије, САНУ, верских заједница, ректори и декани других универзитета.

Настави са читањем

Популарно