Останимо у контакту

Вести

Мере превенције и контроле болести нодуларни дерматитис

У циљу што ефикасније борбе против заразне болести нодуларни дерматитис (болест квргаве коже) код говеда, која се недавно појавила у југоисточној Србији, данас је одржана трећа седница Савета Шумадијског управног округа, којој су поред председника и представника локалних самоуправа, присуствовали чланови Штаба за ванредне ситуације, представници Завода за јавно здравље, Министарства унутрашњих послова, Ветеринарске коморе, Пољопривредних стручних служби. 

Ветеринарски инспектори информисали су присутне о актуелној епизоотолошкој ситуацији у земљи и природи болести. Према последњим подацима до сада је еутаназирано око 450 грла заражене стоке, на подручју Пчињског, Јабланичког и Зајечарског округа. Такође, започета је дистрибуција вакцина на подручју угрожених округа као што су Борски, Расински, Рашки, Пиротски, Топлички и Моравички, а у току је и набавка вакцине за вакцинацију говеда у другим деловима Србије.

За сада нема забележених случајева обољевања говеда од нодуларног дерматитиса на територији Шумадијског округа, али су стручњаци још једном апеловали на сточаре да уколико код говеда примете знакове болести “квргаве коже”, то одмах пријаве надлежној ветеринарској станици, како би могла брзо да реагује. Активирани су и сви Регионални кризни центри на територији Србије.

На данашњој седници било је речи и о кључним мерама за сузбијање болести као што су рана идентификација, забрана кретања, спречавање илегалног транспорта животиња и уништавање заражених говеда. На основу препоруке Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије пожељно је да локалне самоуправе помогну у спровођењу ветеринарско-санитарних мера и планирају средства за спровођење мера дератизације и дезинсекције. До сада су средства за ове намене издвојили град Крагујевац и општина Аранђеловац.

Настави са читањем

Популарно