Останимо у контакту

Вести

Одржан 75. Велики школски час, присутствовао и председник Николић

На овогодишњем Великом школском часу коме су присуствовали председник Републике Србије, Томислав Николић, представници дипломатског кора, амбасадори Немачке, Босне и Херцеговине, Републике Словачке, Палестине као и представници амбасада Француске, Израела, Сједињених Америчких Држава, Украјине, Русије, Белорусије,Заједнице удруга антифашистичких бораца и антифашиста града Загреба и Загребачке жупаније, многобројна удружења, изведена је поема крагујевачког књижевника Александра Б. Лаковића, “Гласови неба под земљом“. 

pjermedia_sumarice_211016-17

Фото: П.Младеновић

Тугу Крагујевца нико не може да опише, и сваке године гледам поему и увек видим да постоји нови начин да се та туга опише и да се не заборави. Не можемо да заборавимо никада, немамао право на то. Али можемо да живимо нормално, као људи. Игром случаја, ја одавде идем право у Крушевац где отварамо једну немачку инвестицију. То је сада савремени свет, нико од младих Немаца рођених после рата нема никакву кривицу за оно што се десило у Крагујевцу. И нико од нас рођених после рата нема право да било коме сада спочитава нешто из прошлости, из које треба узети оно што вас чини бољим, већим и снажнијим – рекао је Томислав Николић у Шумарицама.

Поема “Гласови неба под земљом“, Александра Б. Лаковића на сасвим нов и оригиналан начин, пред нас поставља дијалог мртвих и живих, то је једино рационално и истовремено ирационално искуство које је понекад доживео свако од нас не знајући му праву природу, смисао и сврху, али осећајући да се тиме руше временске и просторне баријере у којима нас држи свакодневница. У тридесет седам певања, Лаковић је гласом мртвих, дечијим гласовима, проговорио о темама насилне смрти,  теми зла, пролазном и вечном.

Редитељ поеме је Ђорђе Милосављевић, музику је компоновао Марко Матовић, а извели су је глумци Исидора Рајковић, Катарина Јовановић, Невена Ристић, Милош Ђорђевић, Иван Томић и Филип Ђорђевић.

Настави са читањем

Популарно