Останимо у контакту

Вести

Почела градња ВТО центра

У Крагујевцу је данас почела изградња Центра за вентелесну оплодњу, која се финансира средствима Фондације ”Драгица Николић”. Почетку радова присуствовао и председник Србије Томислав Николић.

У Клиничком центру Крагујевац, од марта месеца, требало би да почне са радом Институт за вантелесну оплодњу за чију изградњу су средства обезбеђена из Фондације “Драгица Николић“. Министарство здравља обезбедило је опрему и материјал вредну 40 милиона динара, а према проценама капацитета, на овом Институту годишње ће се обављати око 150 поступака вантелесне оплодње које ће финансирати држава. 

pjermedia_nikolic_centar_161216-7

Фото: Предраг Младеновић

Изградња центра за матичне ћелије у Крагујевцу је условила изградњу Института за вантелесну оплодњу. Институт ће се простирати на 340 квадрата, а вредност радова је око 73 милиона динара. Ако временски услови дозволе, Институт би требало да буде завршен у марту. Као што знате, главни пројекат Фондације је “Више да нас буде“ у оквиру кога реконструишемо породилишта у Србији. Ово је, чини ми се, круна тог рада – рекла је Драгица Николић. 

Према речима Златибора Лончара, министра здравља у Влади Републике Србије ово министарство је обезбедило средства од око 40 милиона динара која су намењена за куповину опреме и материјала неопходних за рад овог Института.  

pjermedia_nikolic_centar_161216-10

Фото: Предраг Младеновић

Помогли смо и да људи које је Клинички центар изабрао да се баве овим послом оду на специјализације и усавршавања, тако да ће у моменту када радови буду завршени, Институт одмах моћи да почне са радом јер неретко је био случај да изградимо нешто, а да нема ко ту да ради. Овде смо о свему томе водили рачуна, и већ смо урадили неке прорачуне према којима би на годишњем нивоу овде требало да се одради 150 поступака вантелесне оплодње – каже министар Лончар. 

Према незваничним проценама у Србији тренутно има око 400 000 парова који се боре са проблемом стерилитета. Када је реч о Крагујевцу,  годишње око 150 – 200  парова, одлази у државне центре у Београду, Нишу и Ваљеву, на поступке вантелесне оплодње.  

Директор Клиничког центра Крагујевац, Предраг Саздановић, изразио је захвалност Фондацији “Драгице Николић“ и Министарству здравља које је обезбедило опрему.  

Имамо кадар и једва чекамо да склопимо све ове коцкице и да почнемо да радимо. Стерилитет је у Србији добио огромне размере, готово епидемијске и на тај проблем одговор мора бити снажан, на више нивоа. На крају крајева, ми смо овде у служби популационе политике, а један сегмент популационе политике је и инфертилитет, односно лечење стерилитета – каже проф. Саздановић.

Настави са читањем

Популарно