Останимо у контакту

Друштво

У сусрет националном саобраћајном изазову

На полигону Кнежевог арсенала данас је организована симулација саобраћајне незгоде и извлачења повређеног из возила у којој су учествовали чланови Спасилачког тима Велике Британије, 44 припадника ватрогасно – спасилачке бригаде као и лекари и техничари Службе хитне медицинске помоћи из Крагујевца и Шумадије. Ово је трећи дан обуке за пружање помоћи у саобраћајним несрећама коју у Крагујевцу реализује петочлани тим Спасилачке организације Велике Британије. Припадници Сектора за ванредне ситуације данас су на полигону радили са новом опремом, вредном неколико десетина хиљада евра, а реч је о донацији из Велике Британије која прати овај тренинг. 

Циљ симулације је консолидација свих активности које су полазници из Крагујевца и Шумадије прошли у претходна два дана кроз размену искустава са колегама из Велике Британије – рекао је том приликом Пат Шеридан заменик менаџера пројекта за Србију. У питању је изградња њихових вештина приликом извлачења повређених у саобраћајним незгодама, али и оспособљавање за такмичење односно национални саобраћајни изазов који ће бити организован у суботу 20. августа на овом полигону. У претходна два дана усавршавали смо технике извлачења повређених из путничких, а данас унапређујемо знање за реаговање у удесима у којима учествују већа возила као што је камион. У суботу тимови ће радити на извлачењу повређених из аутомобила на реалном сценарију који ће овде бити организован а задаци неће бити познати пре тога.

pjermedia_spasioci_170816-7

Фото: ПјерМедиа / Петар Младеновић

Након изазова биће уручени сертификати најбољим тимовима и командним лицима, најбољим техничарима и руковаоцима алатом, као и најбољим медицинским лицима која су пружала помоћ. Шеридан каже да су чланови Спасилачке организације Велике Британије задовољни досадашњим током тренинга као и да су вештине полазника премашиле њихова очекивања. Сви су спремни за усавршавање и стицање нових знања. Шеридан је такође истакао да очекује да се оваква сарадња настави али и прошири.

Тренинг је према речима Ивице Момчиловића заменика градоначелика изузетно квалитетан и добро организован. Данас смо имали прилику да присуствујемо практичном делу обуке и да видимо како то изгледа у правим акцидентним ситуацијама. Оно што могу да најавим, а што произилази из разговора са људима из Велике Британије јесте да ћемо урадити све да се наша сарадња настави. У плану је  потписивање меморандума о сарадњи у наредне четири године. Поред тога, најављена је и могућност донације специјализованих ватрогасних возила.

Настави са читањем

Популарно