Останимо у контакту

Култура

Изложба “Војвода Петар Бојовић знамења славе и части“ у Крагујевцу

У конаку кнеза Михаила Народног музеја у Крагујевцу, у присуству бројних гостију председник Републике Србије Томислав Николић отворио је изложбу “Војвода Петар Бојовић – знамења славе и части“. Поставку чине одликовања једног од највећих војсковођа која су деценијама чувана далеко од очију јавности. Војвода Петар Бојовић је носилац 25 домаћих и 16 иностраних одликовања. Шест није сачувано, а четири нису комплетна, али и без њих ово је изузетна целина, велике историјске и културолошке вредности. 

Породица Ракић, како је том приликом рекао председник Николић, чувала је одликовања која је оставио војводин син Добрица у аманет да заоставштину предају Републици Србији у прикладном тренутку. Породица Ракић предала је одликовања Србији коју као председник заступам, процењујући да је то прави тренутак. Ово културно добро биће изложено у Председништву Србије, али је поставка отворена за гостовања у свим градовима Србије. 

pjermedia_nikolic_muzej_101116-11

Фото: Петар Младеновић

Председник Томислав Николић подсетио је присутне на лик и дело храброг војсковође, који је умро у јануару 1945. године од последица тортуре након хапшења од стране ослободиоца Београда. Било је забрањено да се иде на његову сахрану. О Петру Бојовићу треба говорити свуда, јер је од свих војвода био највише запостављен, а  мислим да је највише вредан, јер се кроз његов лик прелама лик српског војника, официра и родитеља – рекао је председник Србије Томислав Николић. 

Ово је једна интересантна прича о војводи Бојовићу, не само због његове војничке каријере него и због тога што је Крагујевац био једна од преломних тачака у његовом животу – истакао је директор Народног музеја Ненад Ђорђевић. Овде у Крагујевцу је војвода Бојовић засновао своју породицу, доживео лепе и тешке тренутке као што је смрт његовог другог сина Божидара 1915. године. Крагујевац је вишеструко везан за његову личност, подсетио је Ђорђевић, због подршке коју је као млади официр имао у војводи Радомиру Путнику и са којим је сарађивао током Првог светског рата. 

pjermedia_nikolic_muzej_101116-2

Фото: Петар Младеновић

Отварању изложбе поред осталих присуствовао је градоначелник Крагујевца Радомир Николић, начелница Шумадијског управног округа Биљана Илић – Стошић, Његово преосвештенство епископ шумадијски господин Јован, представници Министарства одбране и Војске Србије. 

У уметничком делу програма наступило је Крагујевачко певачко друштво, а одломак из монодраме “На таљигама у вечност“ аутора Владимира Ђорђевића извео је члан Књажевско – српског театра Здравко Малетић.

Настави са читањем

Популарно