Останимо у контакту

Вести

Свечана церемонија поводом инаугурације председника Александра Вучића

Свечани пријем поводом ступања на дужност председника Србије Александра Вучића одржан је у Палати „Србија“ на Новом Београду. Пријему је присуствовао велики број званица из земље и иностранства.

Из региона церемонији су присутвовали председници Хрватске – Колинда Грабар Китаровић, Македоније – Ђорђе Иванов, Црне Горе – Филип Вујановић, као и сви чланови председништва Босне и Херцеговине – Младен Иванић, Бакир Изетбеговић и Драган Човић, као и премијер Мађарске Виктор Орбан и аустријски канцелар Кристијан Керн.

pjermedia_inauguracija_230617

Председник Србије Александар Вучић и Томислав Николић

Међу званицама су и потпредседник  Владе Руске Федерације Дмитриј Рогозин, потпредседник кинеског конгреса Ђи Бингсјуен, заменик помоћника америчког државног секретара Хојт Ји, европски комесар за проширење Јоханес Хан, бивши немачки канцелар Герхард Шредер, као и пресдтавници Румуније, Бугарске, Грчке, Азербејџана, Италије, Грузије, Белорусије.

inauguracija_familly_photo

Фото: Слободан Миљевић / Кабинет председника Србије

Након пријема званица, председник Србије Александар Вучић званично се обратио присутнима. Председник Вучић је том приликом лидерима Западног Балкана поручио да је Србија спремна да  са њима гради мостове преко „провалија прошлости и да се граде путеви и да заједно радимо на економском развоју“.

„Не морамо да градимо нову Југославију, већ да радимо за боље сутра наших сиромашних грађана“, рекао је Вучић и додао да нема напретка без мира и стабилности. „Србија је спремна да се мења изнова и сваког дана и да не сања више непријатеље, него на јави ствара пријатеље“.

Након Вучићевог говора изведена је песма „Ово је Србија“, после чега је уследила здравица и наступ ансабла „Врело“, националног ансабла „Коло“, музичког састава „Уна сага сербика“ и трубача Дејана Петровића.

Званице су након официјелног дела пријема имале прилику да обиђу салоне који представљају различите крајеве Србије, као и да уживају у храни и пићу који су специфични за те крајеве.

На пријем је позвано 5.000 званица док је целокупну свечаност пратило преко 300 акредитованих новинара.

Настави са читањем

Популарно