Останимо у контакту

Вести

Радници „Фијата“ у протестној шетњи

У компанији Фијат аутомобили у Крагујевцу и даље је у току потпуна обустава рада, а некoлико стотина радника друге смене кенуло је око 10 часова у протестну шетња од фабрике до Скупштине града, где су градоначелнику Радомиру Николићу предали писмо за председника Србије Александра Вучића.

Њихове колеге из прве смене наставили су генерални штрајк у фабрици, како не би трпели последице због напуштања фабрике у току радног времена.

Током протестне шетње штрајкачи су скандирали “Радници су робови”, “Законе треба поштовати” и носилy транспаренте на којима је писало “Капитализам не”, “Нећемо да будемо јефтина радна снага”, “Фабрике радницима” и “Бунт”.

Штрајкачи су незадовољни зато што Влада Србије јуче није усвојила закључак којим би им гарантовала да неће сносити последице уколико штрајк буде настављен и после преговора.

pjermedia_fiat_protest_140717-3

Фото : ПјерМедиа/Петар Младеновић

Председник Штрајкачког одбора Зоран Марковић рекао је ФоНету да на јучерашјој седнци Владе није усвојен закључак који је био договорен.

Влада је јуче, свесно или несвесно, изиграла раднике тако да данас организујемо протестну шетњу до Скупштине града да би градоначелнику предали писмо за председника државе, пошто видимо да ни Влада ни министарство нису реализовали договор постигнут са штрајкачким одбором, казао је Марковић.

Он је рекао да се штрајкачи надају да ће бити пронађено решење за њихов штрајк и да ће обе стране коначно сести за преговрачки сто.

pjermedia_fiat_protest_140717-12

Фото : ПјерМедиа/Петар Младеновић

Ми се и даље надамо и пружили смо руку држави за укључење највише инстанце, јер је држава власник 33 одсто, а Фијат 67 одсто капитала фабрике. Међутим, као грађани не дозвољавамо да Фијат крши прописе Србије. Кренули смо у бунт с вером да свако ко послује у Србији мора да поштује њене законе,
поручио је Марковић.

Производни радници ФЦА су у генералном штрајку од 27. јуна, а траже повећање бруто основице за обрачун зарада на 50.000 динара, другачију организацију посла ради растерећења радника који раде више операција, исплату остварених бонуса ефикасности и накнаду трошкова превоза за ангажовање ван
стандардног радног времена.

Настави са читањем

Популарно