Останимо у контакту

Политика

Председник Руске Федерације у званичној посети Србији

Председник Републике Србије Александар Вучић угостио је  данас председника Руске Федерације Владимира Путина који је боравио у званичној посети нашој земљи.

Председник Вучић дочекао је председника Путина на аеродрому, након чега су два државника положили венце на Гробљу ослободилаца Београда и Црвеноармејцу и присуствовали свечаном дочеку испред Палате „Србија“. Након састанка у ужем формату председника Руске Федерације и председника Републике Србије, уследио је пленарни састанак делегација Републике Србије и Руске Федерације и церемонија размене потписаних билатералних докумената, у присуству двојице председника.

Председник Руске Федерације Владимир Путин одликовао је Орденом Александра Невског председника Републике Србије Александра Вучића.

„Ценимо Ваш принципијелни став. Сада ће на почасном списку на ком су и други знаменити Срби заслужено бити и Ваше име“, поручио је председник Путин на церемонији.

Председник Вучић је захвалио на Ордену речима да је за њега и за Србију Орден велика част, али и велика одговорност.

Председник Вучић  је, на заједничкој конференцији за медије, рекао да је са председником Руске Федерације Владимиром Путином разговарао о свим темама друштвеног живота, Косову и Метохији, унапређењу економске сарадње и  поручио да је Србија поуздан партнер Русији, те да је током данашњих разговора постигнут висок степен сагласности о свим темама. Он је захвалио на подршци Русије у очувању интегритета и независности Србије и истакао да је веома задовољан напретком сарадње две земље у свим областима. 

Председник Руске Федерације Владимир Путин рекао је да Москва дели забринутост српског руководства и грађана у вези са Косовом и Метохијом, јер кораци које је, у последње време, предузела Приштина могу довести до дестабилизације Балкана. Он је истакао да је став Русије по питању Косова јасан – Москва се залаже за узајамно прихватљиво решење Београда и Приштине, али базирано на Резолуцији 1244 СБ УН.

„Косовске власти предузеле су неке провокативне акције које су додатно погоршале ситуацију“, рекао је председник Путин, наводећи као пример одлуку Приштине о формирању косовске војске, што представља кршење Резолуције 1244.

„Та резолуција не допушта постојање било каквих оружаних формација на Косову изузев контингента Уједињених нација. Делимо забринутост Србије, јер знамо да такви потези воде ка нестабилности на Балкану. Наша подршка ће се наставити“, поручио је председник Путин и додао да је Русија увек активно учествовала, али да је Европска унија посредник у дијалогу.

Председник Руске Федерације Владимир Путин је поручио да односи Србије и Русије нису од јуче и од данас, већ да трају вековима, да имају дубоке и чврсте корене и да два народа везује духовна блискост. Он је захвалио председнику  Вучићу на позиву да посети Србију и подсетио да са српским председником има сталне контакте, да су у октобру прошле године имали садржајне разговоре и да је српски председник у мају био у руској престоници поводом Дана победе.

„Хвала председнику Вучићу за добре разговоре које смо имали, а грађанима Београда за топао пријем који су ми приредили“, закључио је председник Руске Федерације Владимир Путин.

Председник Вучић и председник Путин су, у пратњи Његове светости патријарха српског г. Иринеја и старешине Храма владике Стефана, обишли Храм Светог Саве и крипту, где су запалили свеће.

Председници су, заједно са патријархом, симболично уградили делове руске и српске тробојке на мозаику са ликом Исуса Христа, на којем раде руски уметници, и потписали икону са његовим ликом.

„Хвала, хвала на пријатељству“, обратио се, на српском језику, председник Путин окупљеним грађанима, напуштајући Храм Светог Саве.

Настави са читањем

Популарно