Останимо у контакту

Друштво

Форум о запошљавању младих успешан алат за стварање обучених кадрова

Сарадња, отвореност једних према дугима, праћење трендова, заједнички рад ка општем добру а то је да сваки млад човек добије шансу, један је од закључака са којим су се сагласили панелисти првог форума „Запошљавање младих, потребе привреде и могућности Универзитета“ одржаног у ректорату са представницима привреде, Универзитета, Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског управног округа, цивилног сектора, средњошколцима и студентима.

Форум се одржава први пут, а тежимо ка томе да постане једна од мера и сталних активности којима ће се подржати запошљавање, пре свега младих људи у Крагујевцу, рекао је Стефан Јовановић, помоћник градоначелника за омладину и сарадњу са Универзитетом. Средње и високо образовање можемо да унапредимо међусобном комуникацијом и тако што ћемо отворити врата једни према другима, јер каријерни пут младих не може бити квалитетан ако платформа није на здравим ногама, поручио је Јовановић, нагласивши да је форум намењен и родитељима који су веома битан чинилац у усмеравању своје деце ка будућем занимању.

Представници компанија MIND GROUP, YANFENG, UNIOR COMPONENTS DOO и NIKOM AUTO DOО, EDOPS, представили су профиле својих компаније и потребе за кадровима које се крећу од радника у производњи за специјализоване делатности до високо образовних кадрова у администрацији или који имају директног утицаја на пословање фирми.

Универзитет у Крагујевцу је представио програме својих 12 факултета и том приликом ректор проф. др Ненад Филиповић је казао да су се током панела профилисали неки нови студентски програми које би Универзитет требало да снажно да подржи, постојеће да унапреди а неке потпуно нове да уведе. Нагласивши да је Универзитет конзервативна средина која се не мења брзо, он је казао да сви који раде на њему морају да буду свесни окружења у коме неке делатности нестају, а нове настају и то веома брзо и поручио да због тга што има све више нових компанија, у његов рад мора бити укључена привреда и Привредна комора.

Једна од тема о којој се говорило на панелу је и неформално образовање, јер оно је, како се чуло на скупу, потребно привреди у складу са најбољом праксом Европске уније. За домаће и стране компаније је кључно да пошаљемо јасну поруку да врло брзо можемо да лансирамо нове програме. Потребно је кратко, јасно, референтно образовање у коме привреда не мора да чека укључење формалног образовања које иначе, у свакој земљи дуго траје, поручио је Предраг Лучић, директор Регионалне привредне коморе Шумадије и Поморавља.

Да је неформално образовање значајно сложио се и представник цивилног сектора Лазар Ђоковић из BIPS (Business Innovation Programs), истакавши да је оно значајно и за младе људе јер их надограђује као личности, увећава њихове компетенције и вештине, како би одговорили потребама компанији и били спремни да одреагују на ситуације у процесу рада. Он је подсетио и на каријерно саветовање, које је једно од приоритетних области у изради националне стратегије за младе, чија је израда у току.

Први форум посвећен запошљавању младих у дискусију је укључио привреднике, а неки од наредних, како је речено на скупу, окупиће представнике јавног сектора и других области, који ће предочити своје потребе за кадровима.

Настави са читањем

Популарно