Останимо у контакту

Друштво

Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Фото: крагујевац.рс

Дан примирја у Првом светском рату у Крагујевцу је обележен полагањем венаца крај Споменика палим Шумадинцима. У име града Крагујевца венце су положили градоначелник Крагујевца Никола Дашић и председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић.

Крагујевац негује културу сећања и њоме се поносимо, рекао је градоначелник Никола Дашић. Србија је толико пута била на правој страни и некада толико пута дала и превише. Пример за то је Први светски рат када смо изгубили скоро трећину становништва а у то време скоро 60 процената мушке популације. Последице таквог губитка, које су дефинитивно измениле демографску слику наше земље, не могу да се израчунају, али је најважније да је Србија увек била на правој страни. Нама као народу је значајно да будемо на правој страни историје и да се овако великих жртви, данас са поносом сећамо што ће наставити и наредне генерације, поручио је градоначелник Дашић.

Крагујевац је дао велики допринос у ратовима од 1912. до 1918. године, самим тим јер је овде био Војно технички завод, војне болнице, два пука.

Шумадијска дивизија одиграла је главну улогу у пробоју Солунског фронта и коначном ослобођењу земље, казао је Милан Вујичић, председник Удружења потомака ратника 1912 – 1920., према чијој евиденцији је, у тадашњем саставу било око 16 000 учесника ратова из крагујевачке општине, а око 2,500 погинулих.

Обележен Дан примирја у Првом светском ратуВенце крај Споменика палим Шумадинцима положили су представници Војске Србије, СУБНОР – а, Удружења потомака ратника Србије 1912 – 1920, Спомен парка 21. октобар, Народног музеја и МЗ Центар.

Настави са читањем

Популарно