Останимо у контакту

Друштво

Изградњом Гружанског коридора Крагујевац постаје чвориште српских саобраћајница

Фото: крагујевац.рс

Јавно предузеће „Путеви Србије“ расписало је тендер за израду просторног плана, идејног пројекта и студије оправданости за брзу саобраћајницу Крагујевац – Мрчајевци, односно Гружански коридор, за који је урађен генерални пројекат и претходна студија оправданости.

Фото: крагујевац.рс

Гружански коридор ће град Крагујевац умрежити и повезати са кључним правцима, Коридорима 10 и 11 и Моравским коридором. Он повезује Западну са Источном Србијом, а Крагујевац постаје чвориште свих најбитнијих српских саобраћајница, казао је градоначелник Крагујевца Никола Дашић.  Верујем да су Крагујевчани веома свесни колики је значај изградње Гружанског коридора, јер ће им она омогућити да брже стигну до мора, Златибора или аеродрома за 20 минута и обиђу своје било где у свету. Највећим делом он се налази на територији општине Кнић, код нас креће од Драгобраће и Ђурисела и спаја се са Чачком у Мрчајевцима. Иако је првобитно био предвиђен као један, пројекат изградње Гружанског коридора циљано је одвојен од пројекта Северне обилазнице. Како не би чекали завршетак изградње Северне обилазнице па наставили даље ова два правца радиће се паралелно али одвојено, објаснио је градоначелник и изразио очекивање да ће изградња Северне обилазнице почети крајем године, а Гружанског коридора ако не до краја онда почетком следеће године. Говорећи о Северној обилазници градоначелник Дашић је казао да је приликом пројектовања одлучено да потез буде нешто шири управо због тога да би се Крагујевац отворио ка тој страни, што доноси бројне могућности за нове индустријске зоне, стамбено-пословне и просторе за друге намене.

Фото: крагујевац.рс

Северна обилазница и Гружански коридор проглашени су пројектима од националног значаја и интензивно радимо на пројектној документацији како бисмо могли до краја ове године да кренемо са радовима, казао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић. То је изузетан пројекат, јако значајан за Шумадију, Крагујевац.  Потписали смо анекс уговора који предвиђа изградњу 40 км канализационе инфраструктуре у Крагујевцу, подсетио је министар и казао да ће се паралелно решити и атмосферска канализација. Пројектима Северне обилазнице, Гружанског коридора, железничке пруге Цветојевац – Собовица, постројења за пречишћавање отпадних вода и других државних пројеката које реализујемо, стварамо услове да Крагујевац процвета и доживи нови талас инвестиција, поручио је Момировић.

Настави са читањем

Популарно