Останимо у контакту

Музика

Снимљен албум ВИС-а „Газде“

Глумци крагујевачког Књажевско-српског театра снимили су прошлог викенда музички албум са нумерама из хит представе Небојше Брадића „Један човек, двојица газда“. Промоција ЦД-а обавиће се на затварању сезоне, почетком јула.

Хит представа крагујевачког позоришта „Један човек, двојица газда“ коју је по тексту Ричарда Бина на сцену нашег театра поставио редитељ Небојша Брадић, добија полако и свој пратећи мобилијар. Као што се ради и у великим светским кућама, прошлог петка, 8. јуна актери представе снимили су материјале за ЦД са музичким хитовима из овог комада. Сонгови и музика су снимани на сцени крагујевачког позоришта, а за тон и звук био је задужен познати крагујевачки аудио мајстор Добрица Андрић, који је иначе тон мајстор у овој представи. Материјали ће бити обрађени у његовом студију, где ће бити и завршена постпродукција будућег албума „Један човек, двојица газда“.

Снимање музике из хит представа одавно је пракса у свету. На тај начин сама представа наставља да живи и изван позоришне сале,  а снимљени материјал на прави начин чува дух, време и амбијент саме представе, изјавио  је током снимања Небојша Брадић, редитељ, идејни творац овог пројекта и уметнички директор крагујевачког театра.

Сонгови из представе рађени су на основу превода Ђорђа Кривокапића Биновог оригиналног текста, док је за аутентичан звук био задужен аутор Драгослав Танасковић Трнда, музички уредник Књажевско-српског театра и креатор музике за комад „Један човек, двојица газда“.

То је музика раних 60-их, време када су „Битлси“ почели да пишу сопствене, ауторске песме. Ипак, и у њима препознатљиви су јаки музички утицај на којима су они као музичари стасали. А они, су веома разноврсни, буквално од Сан Рема, преко шлагера, енглеске водвиљске позоришне сцене, па до америчког блуза и звукова делте Мисисипије. Наравно, представа обилује и звуцима и нумерама класичног рока и блуза из тог периода, али и неких других звукова и музичких праваца попут калипса, наводи Танасковић.

И наравно, све то у такође стандардној, рокерски „чврстој“ музичкој постави: вокали (главни и пратећи), акустичне гитаре, бубањ и бас клавијатуре. Као некада.

Коктел хитова међу којима се издвајају Танасковићеве нумере у извођењу крагујевачких глумаца које публику дижу на ноге сачињавају следеће нумере, које ће се наћи и на ЦД-у ВИС-а „Газде“ су:  „Рок енд рол ера”, насловна нумера „Слуга двојице газда”, обрада познатог љувног диско хита Глорије Гејнор „Преживећу”, калипсо „Идемо у Кингстон таун” у незаборавном извођењу глумца А. Милојевића Лије, „Флипер воз” алијас „Пинбол трејн”, домаћи хит Драга Милнареца „Тако ми драга ти изгледаш знај, док са смијешком проматраш свјет”, „Потенцијалност љубави” као и елвисовска „Горућа љубав“, бондовски „Тејк овер“ закључно са завршним хит сонгом „Сутрашњица”.

У снимању аудио материјала и сонгова самог ансамбла духовито „крштеног“ као ВИС „Газде“ (име под којим наступа у самој представи) који сачињавају: музичари Драгослав Танасковић Трнда и Иван Филиповић Фића, као и глумци Никола Милојевић и Невена Брзаковић, учествовала је и прва „певачка постава” глумачког ансамбла крагујевачког позоришта: Александар Милојевић Лија, Милош Крстовић, Марина Перић Стојановић, Сања Матејић, Катарина Митровић, Исидора Рајковић, Чедомир Штајн и наравно Миодраг Пејковић који тумачи улогу Франсиса слуге двојице газда.

Монтирање материјала за ЦД биће завршено до краја месеца у студију Добрице Андрића, а промоција албума обавиће се, како је најављено, на затварању сезоне, почетком јула.

Албум „Један човек, двојица газда“ моћи ће да се набави на билетарници крагујевачког позоришта.

Настави са читањем

Популарно