Останимо у контакту

Вести

Обележен Национални празник Републике Румуније у Крагујевцу

У организацији Друштва српско-румунског пријатељства “Ризница“, Савеза Срба у Румунији, Универзитета у Крагујевцу, Универзитетске библиотеке и Града Крагујевца обележен је Национални празник Републике Румуније. Тим поводом, члан Градског већа за међународну сарадњу Добрица Миловановић, организовао је пријем за амбасадора Румуније у Србији, Њ.Е. Данијела Бануу, Радомира Антића.После пријема у Галерији универзитетске библиотеке делегација је посетила изложбу слика са српско – румунске сликарске колоније “Ђурђеви видици“ када се промовисала и књига песама аутора Славомира Гвозденовића из Темишвара, председника Скупштине дијаспоре и Срба у региону. 

Култура је најбољи амбасадор. Чини се да је група ентузијаста и људи са истим или сличним интересовањима са једне и друге стране Дунава успели да изграде и очувају нешто што данас цене и највиши државани кругови. Данас можемо да разговарамо и о развијању бизниса јер је уз њихову помоћ и контакте, а подршку амбасаде Румуније у Београду, Привредне коморе Србије и других надлежних владиних институција отворен Српско румунски бизнис клуб у Великом Градишту – рекао је на пријему амбасадор Румуније, Њ, Е. Данијел Бану.

Пријатељсво ових двеју држава траје деценијама уназад, град Крагујевац са румунским градом Питештијем своје контакте и сарадњу развија од 1971. године што је годинама прерасло у пријатељство и братимљење ових двају градова. Вишеструка је повезаност Крагујевчана са румунским народом, а још једна у низу потврда је Друштво српско – румунског пријатељства “Ризница“, узвраћена посета представника жупаније Караш Северина.

.

Настави са читањем

Популарно