Останимо у контакту

Вести

Градоначелник Крагујевца учествује на међународној конференцији у Сарајеву

У оквиру церемоније избора нај менаџера Југоисточне и Средње Европе која се одржава у Сарајеву о организацији Дирекције за најменаџера БиХ Зеница, данас је одржана међународно пословна конференција “Регионални привредни развој и сарадња”. Била је то прилика да о значају регионалних интеграција за развој привреде и покретању инвестиционих циклуса говоре и размене своја искуства министри у владама Србије, Босне и Херцеговине, градоначелници из земаља бивше Југославије, власници, директори и најменаџери компанија из Словеније, Хрватске, Србије, БиХ, Црне Горе и Немачке.

У име Владе БиХ на конференцији је говорио министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић који је истако да су четири основна партнера у спољно-трговинској размени Босне и Херцеговине: Хрватска, Немачка, Русија и Србија. Министар Шаровић је најавио да ће БиХ са Србијом потписати споразум о заједничком наступу на трећим тржиштима. Министар регионалног развоја и локалне самоуправе Верица Калановић у Влади Републике Србије истакла је да је за Србију регионална сарадња изузетно важна и додала да сви заједно морамо учинити напор како би на простору бивше Југославије и Балкана имали оно што раније нисмо а то је мир, стабилност и сарадња.

Члан народног представништва међународно пословне конференције “Регионални привредни развој и сарадња” градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић говорио је о овој теми из угла града Крагујевца са посебним освртом на чињеницу да је највећа инвестиција у региону фабрика ФИАТ реализована управо у Крагујевцу. Стевановић је најпре подсетио да је Крагујевац у бившој СФРЈ био најразвијенији индустријски град али и да је прошао кроз тешке тренутке, јер је некада велика Застава која је била покретач читавог региона полако тонула.

„Дошао је ФИАТ пре свега захваљујући политици Владе Србије у том тренутку и ми сада имамо ту велику инвестицију вредну 1,1 милијарду евра, најмодернију Фиат-ову фабрику, производњу 200 па и 300 хиљада аутомобила што очекујемо и извоз тих аутомобила, а тиме и велику могућност за читав регион. Морамо се изборити да читав регион има шансу у ФИАТ-у. Рећи ћу вам два примера и схватићете шта је била моја и улога одређених ресора у Влади Србије. Схватићете да те могућности реално постоје ако вам кажем да смо посредовали и успели да наш град побратим из Црне Горе, Бар, постане место преко кога Фиат извози своје аутомобиле. Потрудили смо се заједно да Бар постане конкурентан и све што је Фиат увезао и инвестирао преко Констанце сада иде преко луке Бар. Најбоља алатница на овим просторима је у Горажду и део алата за Фиат се ради тамо. То је такође наш допринос развоју региона“ рекао је градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић и додао да припада групи људи која даје све од себе да Србија постане земља региона, да буде равномерно развијена и да онда сви ти региони из Србије сарађују са регионима земаља у окружењу.

„Важно је, истакао је Стевановић, да сви ми који смо данас овде своја искуства преносимо другима, а још важније да искуства која имамо буду уважена од стране више политике.“ На конференцији у Сарајеву, градоначелник Крагујевца сусрео се и са градоначелником Карловца из Хрватске, некада градом побратимом града Крагујевца, Дамиром Јелићем који је био један од учесника конференције. Била је то прилика да Стевановић и Јелић разговарају о могућностима поновне сарадње два града. У поподневним сатима на свечаној церемонији градоначелнику Верољубу Стевановићу, биће уручене највеће награде Дирекције регионалне агенције за избор најменаџера БиХ, признање најградоначелник региона.

Настави са читањем

Популарно