Останимо у контакту

Култура

Представа Књажевско-српског театра отвара „Месец српске културе”

Представом „Сеобе” крагујевачког Књажевско-српског театра у петак, 13. септембра биће отворена овогодишња манифестација „Месец српске културе” у Мађарској. Отварањем смотре се представом „Сеобе” позоришта из Крагујевца, по речима Милана Ђурића, директора „Културног документационог центра Срба у Мађарској” биће обележене и две значајне годишњице. 200 година од извођења прве српске грађанске представе у Мађарској – „Крешталице” Јоакима Вујића која је премијерно одиграна 24. августа у пештанском позоришту „Рондела” и 120 година од рођења великог писца Милоша Црњанског.

– На овај начин, одајемо почаст и сећамо се наших великана, каже Ђурић.

Представа „Сеобе” коју је по роману Милоша Црњанског режирао немачки редитељ Пјер Валтер Полиц имала је своју премијеру у крагујевачком Театру 14. маја 2007. године а 13. септембра у Будимпешти биће изведена у Националном плесном театру.

Смотра „Месец српске културе” у Мађарској која покрива све сегменте српске културе, традиције и стваралаштва: драмско, књижевно, филмско, музичко, ликовно, фолклорно… одржава се по четврти пут и траје од 13. септембра до 14. октобра и сем Будимпеште њени програми се одржавају и у свим другим мађарским градовима у којима живе представници српске заједнице.

Сем извођења крагујевачких „Сеоба”, током ове манифестације биће одржано и књижевно вече под називом „Пештански омнибус” на којем учествују српски писци из матице али и они који живе и раде у дијаспори попут: Мађарске, Немачке, Италије, Румуније, Француске…, филмски програм са премијерним приказивањем остварења Љубише Самарџића „Мирис кише на Балкану”, низ концерата, ликовних изложби, наступа фолклорних ансамбала…

DSCF6516

– Циљ организовања „Месеца српске културе” у Мађарској је да преко уметничког стваралаштва и неговања духовне традиције ојачамо сарадњу две државе, наше матичне – Србије и Мађарске у којој живимо, истиче Милан Ђурић из „Културног документационог центра”, додајући да ова смотра такође повезује и институције и установе у обе земље које се баве сличним програмским делатностима у области културе па ће тако у оквиру овогодишњег „Месеца српске културе” бити организована изложба поставке наивне уметности из музеја у Јагодини, баш у музеју у Кечкемету који негује ту врсту ликовног стваралаштва у Мађарској.

Почетак представе „Сеобе” крагујевачког Књажевско-српског театра која ће у петак, 13. септембра бити изведена у будимпештанском Националном плесном театру је у 19 сати.

Организовање манифестације „Месец српске културе” у Мађарској као и гостовање представе „Сеобе” позоришта из Крагујевца помогло је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Настави са читањем

Популарно