Останимо у контакту

Политика

Прва седница Народне скупштине Републике Србије

Прва (конститутивна) седница Народне скупштине Републике Србије, коју је сазвао председник Народне скупштине Републике Србије из претходног сазива др Небојша Стефановић, почела је 16. априла 2014. године у 16.00 часова у великој сали Дома Народне скупштине.

На почетку седнице интонирана је химна „Боже правде”.

Седници је председавао најстарији народни посланик Милан Кораћ, а у раду су му помагали најмлађи народни посланици са четири изборне листе које су добиле највећи број посланичких места: Катарина Шушњар са Изборне листе АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – БУДУЋНОСТ У КОЈУ ВЕРУЈЕМО (Српска напредна странка, Социјалдемократска партија Србије, Нова Србија, Српски покрет обнове, Покрет социјалиста), Невена Стојановић са Изборне листе ИВИЦА ДАЧИЋ – „Социјалистичка партија Србије (СПС), Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС), Јединствена Србија (ЈС)“, Јована Јовановић са Изборне листе „СА ДЕМОКРАТСКОМ СТРАНКОМ – ЗА ДЕМОКРАТСКУ СРБИЈУ“ и Александар Сенић са Изборне листе БОРИС ТАДИЋ – Нова демократска странка – Зелени, ЛСВ – Ненад Чанак, Заједно за Србију, VMDK, Заједно за Војводину, Демократска левица Рома, као и заменици генералног секретара Народне скупштине Радослав Вујовић и Младен Младеновић.

За ову седницу одређен је следећи дневни ред:

1. Потврђивање мандата народних посланика;
2. Избор председника Народне скупштине;
3. Избор потпредседника Народне скупштине;
4. Именовање генералног секретара Народне скупштине;
5. Избор чланова радних тела Народне скупштине;
6. Избор чланова сталних парламeнтарних делегација у међународним институцијама.

Конститутивној седници присуствовали су заменик председника Републичке изборне комисије Тамара Стојчевић, заменик секретара Републичке изборне комисије Вељко Одаловић, као и остали чланови Републичке изборне комисије. Седници су присуствовали и студенти Правног факултета у Београду.

Народна скупштина је, ради потврђивања мандата народних посланика, образовала Комисију за утврђивање сагласности уверења о избору за народног посланика и Извештаја Републичке изборне комисије о спроведеним изборима, у саставу: Јана Љубичић са Изборне листе АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – БУДУЋНОСТ У КОЈУ ВЕРУЈЕМО (Српска напредна странка, Социјалдемократска партија Србије, Нова Србија, Српски покрет обнове, Покрет социјалиста), Милисав Петронијевић са Изборне листе ИВИЦА ДАЧИЋ – „Социјалистичка партија Србије (СПС), Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС), Јединствена Србија (ЈС)“ и Весна Мартиновић са Изборне листе „СА ДЕМОКРАТСКОМ СТРАНКОМ – ЗА ДЕМОКРАТСКУ СРБИЈУ“.

Комисија је констатовала да су уверења свих 250 народних посланика у складу са уверењима које је издала Републичка изборна комисија и о томе је поднела Извештај Народној скупштини.
Народна скупштина је, на основу Извештаја Комисије, потврдила мандате свим народним посланицима новог сазива, и пошто је потврђен њихов мандат, Народна скупштина је конституисана.

Нови посланици положили су заклетву која гласи:
„Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди“.

Председавајући седници Милан Кораћ честитао је новоизабраним посланицима на положеној заклетви и пожелео им успешан заједнички рад, и обавестио је да ће се Прва седница Народне скупштине наставити 23. априла, са почетком у 10.00 часова.

Настави са читањем

Популарно