Останимо у контакту

Политика

Србија захвална Аустрији на помоћи и подршци

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изразио је данас захвалност Аустрији на свесрдној помоћи коју је та земља упутила Србији након катастрофалних поплава, као и на подршци на нашем европском путу.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са министром спољних послова Аустрије Себастијаном Курцом поновио да је Србија захвална Аустрији као држави, али и њеним банкама, институцијама и хуманитарним организацијама које су јој притекле у помоћ након мајских поплава.

vucic_kurtz-2

Аустрија је, уз Уједињене Арапске Емирате, Норвешку и Јапан, земља која је највише помогла у обнови Србије, навео је он и истовремено пренео захвалност аустријској невладиној организацији „Царитас“ која је пружила помоћ за 205 породица угрожених у поплавама.

Такође, премијер је подсетио на то да је Црвени крст Аустрије сакупио 1,7 милиона евра, за које треба да се реши питање ПДВ-а како би се та помоћ расподелила онима којима је потребна.

Вучић је исказао захвалност и аустријској медијској кући „Курир“ која је сакупила 500.000 евра за помоћ Србији и Босни и Херцеговини.
Када је реч о Извештају Европске комисије о напретку Србије на путу ка ЕУ, премијер је рекао да ће од свих земаља у региону које су у процесу придруживања наша земља добити најпозитивнији извештај ЕК.

vucic_kurtz-3

Курц је објаснио да је главни разлог његове посете сагледавање ситуације након мајских поплава у Србији и Босни и Херцеговини, уз оцену да је Аустрија брзо реаговала и пружила помоћ нашој земљи у бројним областима.

Он је исказао посебну захвалност Вучићу на одличном односу према средствима добијеним за санацију последица поплава, документацији и списковима где су она отишла и на који начин ће бити употребљена.
Према његовим речима, то је веома важно јер се то у другим земљама не подразумева.

Истовремено, министар је упутио честитке Вучићу поводом позитивног Извештаја ЕК о напретку Србије, који ЕУ представља данас у 12 часова, уз оцену да је пет месеци рада на реформама, пре свега у области привреде, имало добар утицај на раст поверења инвеститора.

Курц је пренео да је нови комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан поручио Вучићу да се радује сарадњи са Србијом у процесу прикључења Унији.

Планирано је да шеф аустријске дипломатије данас обиђе Шабац, како би се упознао са пројектима обнове након мајских поплава, као и са радом аустријских хуманитарних организација.

Извор: Влада Србије

Настави са читањем

Популарно